Odlična zabava i druženje u sklopu Sajma kreditiranja u Domu mladih


PODIJELI.

12. aprila u Domu mladih, u Skenderiji je održan šesti sajam kreditiranja „Volontiraj-kreditiraj“, u saradnji sa Federalnim ministarstvom obrazovanja i nauke, i nevladinom organizacijom Infohouse. Cilj ovog sajma je jačanje svijesti svih mladih u našoj zemlji koji bi kasnije bili u mogućnosti preuzeti odgovornost za svoju profesionalnu budućnost, razvoj lokalne zajednice, ali i poboljšanje njihovog statusa u cjelini.
Na sajmu je učestvovalo više od 600 srednjoškolaca, predstavnika iz 107 srednjih škola iz cijele države. Svojim projektima borili su se za sredstva iz fonda Socijalni dan, koji je 2012. godine prikupio 33 000 KM.
„Najljepše je što mladi rade, a ne znaju da li će kući odnijeti nagradu“, rekla je direktorica Infohouse-a  Dženana Alađuz. Svojim projektima srednjoškolci su ponudili 107 rješenja za 107 problema. Opet, s druge strane, oni koji ne osvoje niti jednu nagradu imaju mogućnost da dobiju naknada od svojih načelnika, u iznosu od 1500 KM, koliko košta jedan projekat.
Kroz svoje projekte ovi mladi ljudi su pokazali svoja znanja, umijeća i vještine iz raznih oblasti. Družeći se, plešući i pjevajući dokazali su da nove generacije ipak vjeruju u suživot i ljepšu budućnost, bez obzira odakle ko dolazi.
Neoficijelni dio sajma učenici su upotpunili igrom i takmičenjem u povlačenju užeta, plesom i pjesmom. Novina ovogodišnjeg sajma kreditiranja je jednosatna sesija pod nazivom „Kutak s ministrom“, gdje su mladi imali priliku da razgovaraju s Federalnim ministrom obrazovanja i nauke, Damirom Mašićem. Mnogi su tu priliku iskoristili i zatražili odgovore u vezi  problema u obrazovanju, zastarjelosti obrazovnog sistema, te ironiji dijeljenja učenika po nacionalnim osnovama i postojanju „dvije škole pod istim krovom“.
Ministar Mašić je izjavio: „Veliko mi je zadovoljstvo što Ministarstvo obrazovanja i nauke već drugu godinu učestvuje u ovoj sjajnoj manifestaciji učenika iz cijele BiH. Ministarstvo je prošle godine primilo 150 učenika koji su volontirali na jedan dan u federalnim ministarstvima i kod partnera koji su na neki način bili povezani s obrazovanjem. Pozivam učenike da apliciraju na javne pozive za realizaciju projekata koje provodi Ministarstvo obrazovanja i nauke“.
Također je naglasio i da se slaže s mišljenjima djece o zastarjelosti i nefunkcionalnosti trenutnog obazovnog sistema:„Mi odrasli bismo trebali učiti od djece, ako 600 učenika iz cijele BiH mogu zajedno raditi, pripremati projekte i družiti se, ne vidim ni jedan razlog zašto ne bismo mogli, kroz jedinstveni formalni obrazovni sistem, to provoditi u cijeloj BiH.“

Sajam je protekao uz obilje pozitivne energije mladih ljudi, zabave i smijeha.

Prisustvovati jednom ovakvom događaju je bio pravi merak!

Piše: Ajla Bostandžić