Objavljena selecija XVI festivala bosanskohercegovačke drame Zenica – Sarajevo 2017.


PODIJELI.

Nakon višemjesečnog zahtijevnog procesa selektiranja predstava za jedini bosanskohercegovački festival nacionalne dramaturgije i autorskog teatra, u utorak, 04. aprila u Bosanskom narodnom pozorištu održana je konferencija za medije na kojoj je selektor XVI festivala bosanskohercegovačke drame Zenica – Sarajevo 2017. zvanično saopćio selekciju ovogodišnjeg Festivala. XVI festivala bosanskohercegovačke drame Zenica – Sarajevo 2017, koji će se održati od 06. do 14. maja 2017. godine.

Za XVI festival bh. drame ukupno je bilo prijavljeno sedamnaest predstava u produkciji pozorišnih kuća iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske.

U periodu od 29. juna 2016. do 26. marta 2017. godine, selektor je pogledao gotovo sve prijavljene predstave na matičnim scenskim prostorima njihove izvedbe, uz napomenu da je nekoliko predstava odgledao na dostavljenim videosnimcima. Slogan ovogodišnjeg Festivala je: Sjeme vremena : strah i/ili (nada).

Na konferenciji za medije su prisustvovali selektor Festivala Nedžad Fejzić, dramaturg Hasan Džafić i saradnica za odnose sa javnošću Merima Handanović.

Selektor Nedžad Fejzić zvanično je ovim povodom objavio da je u selekciju glavnog Takmičarskog programa ovogodišnjeg Festivala ukupno uvršteno osam predstava, napominjući da je i ove godine zadržana tradicija festivalske premijere, koja je uvrštena u Takmičarski program. Selektor je izjavio da je izbor predstava za XVI festival bh. drame sačinjen je na osnovu dva kriterijuma: „onog opšteg“, koji, prije svega, naravno, podrazumijeva da predstave imaju visoke profesionalne standarde, mjeru estetske ostvarenosti, cjelovitost scenskog čina, teatarsku uvjerljivost scenskog „glasa“, da govore savremenim pozorišnim jezikom, da su to teatarske poetike koje – ne ulazeći u estradno-zabavljačke vode – pričaju scenske priče koje nas se tiču, koje imaju umjetničke, društvene i intelektualne ambicije ozbiljnog, društveno angažovanog teatra čija estetika uvijek poziva i na etiku, koje, jednostavno, promišljaju svijet u kojem nastaju, s jedne strane, i kriterija koji je, pak, ovogodišnja ponuđena festivalska pozorišna produkcija svojim tematsko-značenjskim sličnostima naprosto „otvorila“ selektorskom oku, s druge strane.“

Za selekciju Takmičarskog programa XVI festivala bh. drame Zenica – Sarajevo 2017. predložene su sljedeće predstave:

  1. East West Centar Sarajevo, Pozorište “Promena” Novi Sad, BNP Zenica i Novosadsko pozorište/Ujvideki Szinhaz

Haris Pašović i ansambl : Za šta biste dali svoj život?, red. Haris Pašović

  1. Hrvatsko narodno kazalište Mostar, Narodno kazalište Mostar i BNP Zenica

Josip Mlakić : Mrtve ribe plivaju na leđima, red. Tanja Miletić-Oručević

  1. East West Centar i Narodno pozorište Sarajevo

Haris Pašović : Otkrivanje žene, red. Haris Pašović

  1. Pozorište Prijedor

Radmila Smiljanić : Bunar, red. Darko Cvijetić

  1. Kamerni teatar 55 Sarajevo

Boris Lalić : Mirna Bosna, red. Saša Peševski

  1. Bosansko narodno pozorište Zenica

Selvedin Avdić : Moja Fabrika , red. Selma Spahić

  1. Beogradsko dramsko pozorište

Željko Hubač : Berlinski zid, red. Milan Nešković

  1. Beogradsko dramsko pozorište

Stojan Srdić : Moje dete, red. Ana Đorđević

  1. Narodno pozorište Sarajevo – festivalska premijera

Ljubica Ostojić Sve se nekako preživi, osim smrti, red. D. Mustafić / praizvedba

            Dramaturg Hasan Džafić je na konferenciji za medije izjavio da se na ovogodišnjem Festivalu očekuje realizacija Pratećeg programa u koji će biti uvrštene predstave pobjednice dva najznačajnija i najstarija bh. pozorišna festivala, pa je tako na ovogodišnjem XVI festivalu bh. drame predviđeno izvođenje predstave „Naš razred“ u režiji Dine Mustafića, pobjednice 35. pozorišnih/kazališnih igara BiH Jajce i izvedba predstave „Drang nach Westen” (“Prodor na Zapad) u režiji Lajle Kaikčije, koja je apsolutna pobjednica 33. regionalnih susureta pozorišta/kazališta Brčko 2016.

U okviru Pratećeg  programa Festivala bit će izvedene i još tri predstave domaćih autora za sarajevsku publiku, i to predstava za djecu „Bajka u bajci“ u režiji Željka Miloševića u Pozorištu mladih Sarajevo u petak, 05. maja u 17 sati, zatim predstava „Moja Fabrika“ u režiji Selme Spahić u Narodnom pozorištu Sarajevo u srijedu, 10. maja u 19. 30 sati, te predstava „Za šta biste dali svoj život?“ u režiji Harisa Pašovića u Centru za djecu i omladinu Grbavica Novo Sarajevo  u subotu, 13. aprila u 19 i 21 sati.

 

 

Služba za odnose s javnošću BNP Zenica