U Zenici obilježen Svjetski dan borbe protiv AIDS-a


PODIJELI.

U organizaciji Asocijacije Margina Zenica i LVS Zenica jučer se na Trgu Alije Izetbegovića obilježio Svjetski dan borbe protiv AIDS-a. Zajedno sa ovom asocijacijom učestvovalo je i nekoliko nevladinih organizacija i
to: Udruženje LOTOS, ASu BiH – lokalni tim Zenica, ONA u BiH i AIESEC Zenica.

Tako je među nizom aktivnosti  među građanima Zenice obavljena anketa  o HIV-u i spolno prenosivim bolestima, te izvršeno plaketiranje po gradu.

Oni koji su htjeli čuti informaciju više o HIV/ AIDS-u mogli su svoja pitanja postaviti za info štandom, na kojem su volonteri  LVS-a Zenica djelili i edukativni materijal. Najveću atrakciju i pažnju prolaznika izazivalo je  crveno platno u obliku ribbona na Trgu Alije Izetbegovića kao i izložba fotografija na temu 1.12. koje su napravili volonteri LVS-a Zenica. Također je  i provedena akcija testiranja na HIV, Hepatitis među klijentima Asocijacije Margina u VCCT centru KB Zenica

Statistički podaci o HIV/ ADIS-u u BiH

Do sada je ukupno u BiH registrirano 245 slučajeva HIV infekcije, a kod 126 se razvio AIDS.

U toku 2013 godine zabilježena su 22 nove HIV infekcije (16 muškaraca i 6 žena), a kod 6 inficiranih se razvio AIDS u toku 2013 godine (5 muškaraca i 1 žena).

U toku 2013 godine zabilježena su i  4 smrtna slučaja kod HIV inficiranih ( sva 4 u AIDS fazi- 3 muškarca i 1 žena).

Ukupno danas u BiH žive 126 osobe sa HIV infekcijom, a od njih 91 je na ART-u ( 2 se od njih liječe van granica BiH u susjednim državama).

U nastavku pogledajte našu GALERIJU SLIKA.

Piše: Adis Kriko