NVO 3P predstavila novi projekat


PODIJELI.

NVO 3P je na današnjoj press konferenciji održanoj u Američkom kutku Opće biblioteke u Zenici predstvilo svoj novi projekat i analizu istraživanja novoizabranih zvaničnika.
Novi projekat pod nazivom „Rekreativni centar za mlade Crkvice“ u okviru dvogodišnjeg All Inclusive programa pokrenutom od strane Fondacije Mozaik iz Sarajeva u kojem je NVO 3P uzela učešće među 10 organizacija širom BiH i realizovala projekat „Uredimo dom po svom!“ od 15.12.2013. do 15.04.2014. godine u Općini Zenica, NVO 3P će realizovati još jedan projekat u MZ Crkvice „Rekreativni centar za mlade Crkvice“, kojeg finansira Fondacija Mozaik, Austrijska razvojna agencija, Light for the World i Fondacija Medicor iz Lihtenštajna na području Općine Zenica od 15.09.2014. do 15.01.2015. godine.

U okviru ovog projekta NVO 3P će da obnovi i uredi prostorije unutar zgrade „Kino 1.maj“ u Crkvicama, opremi ih adekvatnom opremom, uredi prilaz kako bi osobe sa teškoćama u razvoju imale pristup istim, te da sprovede niz edukacija kroz srednje škole o važnosti sporta, volonterizma i aktivizma za zdravlje mladih, te važnosti inkluzije u našoj zajednici. Iz NVO 3P ističu da su o sada  surađujući realizovali nekoliko seminara, a uslijediti će još nekoliko, a stećeno znanje će prenijeti i širiti dalje kroz profilisane peer edukatore.

Korisnici projekta, koji koriste navedene prostorije (Karate klub „Alfa“, Karate klub „Čelik 1“, Karate klub „Čelik 2“, te KUD „Ibrahim Periz“) će da besplatno obučavaju i treniraju djecu iz JU „Dom porodica“ Zenica, te da ove prostorije oživi i osvježi. Također biti će priređen i novogodišnji program za sve učesnike projekta.

Nakon drugog granta u okviru All Inclusive programa, uslijediti će i 3 grant, i još jedan projekat koji ima za cilj da ojača zajednicu, te da ona postane što inkluzivnija.

Članovi NVO 3P uradili su analizu rada izabranih i imenovanih zvaničnik. Zastupnici  u Skupštini ZDK  nisu ispunili svoju zadaću i nisu djelovali za dobrobit zajednice, već je bilo punokalkulacije i reakcije od slučaja do slučaja,  nema jasne vizije poslaničkih klubova, niti pojedinaca. Imenovani  zvaničnici  su radili u interesu svojih stranaka umjesto u interesu građana i sistema.
Zaključak i preporuke:

  • Ograničiti mandate izabranim i imenovanim zvaničnicima, pogotovo gdje je to moguće , a to je kod pozivija direktora i rukovodilaca,
  • Ispitati sve oblike nepotizma, zloupotreba i nesposobnosti, te tražiti odgovornost,
  • Stranke koje imaju vlast moraju imati mehanizme praćenja rada i mehanizme traženja odgovornosti od onih koji odlučuju o društvenom novcu i kapitalu. Do sada nemamo ni jedan slučaj da su stranke reagirale, sto je očito da trebaju reforme i unutar samih stranaka.

Uradili su i plakate da javnost, a i svoje članove upute na razmišljanje i obavezan izlazak na izbore. Ovo su vrlo važni izbori, jer još uvijek nemamo uređenu zemlju ni teritorijalno niti pravno – nastavlja se borba za BiH!

plakat1
merak.ba