Nova grana Vrandučke ašlame


PODIJELI.

Nekada se u Vranduk išlo na kadiluk, a danas na ašlame, hurmašice i gurabije. Vranduk je danas pravo oličenje Bosne u malom. Sve što Bosna ima, ima i Vranduk. Brdovit je, okružen rijekom Bosnom, a kuće gusto poredane čineći tako oslonac jedna drugoj. One stare slikovito pokazuju način gradnje u vrijeme Osmanlija, a ove nove, opet, odgovaraju stilu kakav zahtijeva 21. stoljeće.

Vranduk ima pregršt stvari koje ponosno prikazuje. Prkose one i vremenu, a i situaciji kakva vlada u našoj Bosni. Danas, 07.06. udruženje žena „Vrandučka ašlama“ dobilo je novu, šestu granu nazvanu Grana 2013. Sreću i zadovoljstvo što su dobili i ovu granu, udruženje „Vrandučka ašlama“ izrazilo ju organizacijom manifestacije praćene kulturno-umjetničkim programom. Bogata je grana bila i lišćem, a i slatkim, neodoljivim ašlamama. Manifestaciju su upotpunili Dramski studio Ansambla Bosnia folk prikazujući ašikovanje na stari način, onako kako su to radili naši najstariji, KUD „Kula Vranduk“ pjesmom i igrom, a i voditeljica Sedžida Beganović-Isaković. U Vranduku možete pronaći prelijepe ručne radove tkanja, izrade nakita do pravljenja različitih tradicionalnih jela. Vranduk je uvijek gostoprimiv domaćin, pa je i danas to bio gostima iz Turske i Tutina.

Uručene su nagrade za „Najljepše uređenu avliju“ koju je dobio Almir Imamović. Nagradu za „Najbolji ručni rad“ osvojila je Advija Šarić, a nagradu za „Najbolje dekorisane ašlame“ odnijela je Zahida Ćosić-Spahić. Uručene su i zahvalnice za sve one koji su doprinijeli organizaciji ove manifestacije.

Prisutni su imali priliku da okuse ašlame i uživaju u ljepoti Vranduka koji je očuvao svoj prvobitni oblik iz osmanskog perioda. Nadamo se novoj grani i još jednoj manifestaciji.

Piše: S.E.