Noć Kadr


PODIJELI.

„Mi smo ga počeli objavljivati u Noći Kadr, a šta ti misliš šta je Noć Kadr? Noć Kadr je bolja od hiljadu mjeseci – meleki i Džibril, s dozvolom Gospodara svoga spuštaju se u njoj zbog odluke svake, sigurnost je u njoj sve dok zora ne svane.“ (Al-Qadr)

Mjesec Ramazan je na odmaku, već smo dobro zakoračili u zadnju trećinu ovog mjeseca,a najodabranija noć, Noć Kadr, je blizu. Allah s.w.t., kaže da je to noć u kojoj je sigurnost, pa blago li se onom ko je provede u ibadetu.

Nije sigurno kada je tačno Lejletul-Kadr, ali najodabranije mišljenje jeste, da je ona u neparnim noćima zadnjih deset dana Ramazana, a na to upućuje hadis Aiše r.a., koja je rekla:” Božiji Poslanik s.a.w.s. bi se zadnjih deset dana Ramazana povlačio i posvećivao ibadetu. Govorio je: “Tražite Lejletul-Kadr u neparnim noćima posljednjih deset dana Ramazana.”

Tradicionalno među muslimanima ova noć se obilježava 27. Noći Ramazana, odnosno u srijedu, 23. jula.  Ovu noć treba provesti u ibadetu, pohvalno je upućivati dovu i to što je više moguće, jer se prenosi od Aiše r.a.da je rekla:”Upitala sam: “Božiji Poslaniče, ako pogodim noć Kadr, šta ću moliti u njoj?” Odgovorio je: “Moli:  Allahumme inneke afuvvun tuhibbul-avfe fa'fu anni. (Gospodaru moj, Ti praštaš i voliš oprost, pa mi oprosti).“

Piše: Jasmina Bajrami