Noć istraživača BiH – dođite i pokažite svoje ideje i izume!


PODIJELI.

Zanima vas nauka ili se bavite naukom i naučno-istraživačkim radom? Imate naučno-istraživački projekat, ili inovativnu ideju, a nemate je gdje predstaviti? Možda je ovo prilika za Vas
Zanima vas nauka ili se bavite naukom i naučno-istraživačkim radom? Imate naučno-istraživački projekat, ili inovativnu ideju, a nemate je gdje predstaviti? Možda je ovo prilika za Vas – da svoj rad i projekte predstavite na sajmu nauke, koji će se održati u okviru „Noći istraživača BiH 2013 (RiNG.BA)“ u Sarajevu, 27. septembra 2013., Vilsonovo šetalište, od 17 sati.

Dođite i predstavite svoj rad, projekte, ideje i izume!

Organizatori manifestacije, Oxfam u BiH i Institut za hidrotehniku Građevinskog fakulteta u Sarajevu (HEIS) u saradnji sa Tidea doo Banja Luka, ovim putem pozivaju sve one koji se bave naukom i istraživanjem, a imaju praktične demonstracije svojih ideja, inovacija, izuma, projekata, eksperimenata, da im se pridruže i predstave svoj rad na sajmu.

Za ovu aktivnost mogu se prijaviti naučno-istraživačke institucije, firme, škole, fakulteti, nevladine organizacije, te pojedinci iz cijele BiH koji žele da promoviraju svoj rad i djelatnost kroz prikazivanje praktičnih postavki.

Za sve učesnike sajma obezbijeđeni su besplatni štandovi, na upotrebu za prezentacije, uz napomenu da sve troškove transporta i opremanja štanda snosi učesnik.

Cilj „Noći istraživača BiH 2013“ jeste da se posjetiocima približi nauka i istraživanje na praktičan, edukativan i zabavan način. Planirane aktivnosti su zasnovane na mješavini nauke, umjetnosti i performansa, u okviru kojih značajan dio predstavlja sajam nauke, koji će trajati tokom cijele manifestacije.

Za više informacija o događaju posjetite web stranicu http://nocistrazivaca.ba/ i Facebook grupu http://www.facebook.com/NocIstrazivacaBiH.

Opšti uslovi učešća na sajmu:

Izlagači takođe mogu vršiti promociju svog rada kroz promotivne materijale (flajeri, posteri, leci, brošure).
Izlagači sami opremaju dodijeljeni im štand koji mora biti postavljen do 17.00 sati na dan manifestacije, odgovorni su za svoju opremu i obavezni su da štand vrate u zatečeno stanje po završetku manifestacije.
Organizacioni tim Noći istraživača zadržava pravo konačne odluke o učešću na sajmu.
Prijave za učešće na sajmu se mogu slati na adresu: marina.fusco@heis.com.ba do 15. spetembra 2013. godine.
O manifestaciji

„Noć istraživača“ se od 2005. godine organizuje širom Evrope svakog posljednjeg petka u mjesecu septembru, pod pokroviteljstvom FP7 programa Evropske unije, s ciljem promocije naučnih istraživanja, podsticanja mladih da razmišljaju o karijeri istraživača, kao i podizanja svijesti šire javnosti o uticaju raznih istraživanja na svakodnevni život. Od svog nastanka, ova manifestacija se obilježava u sve većem broju gradova Evrope, pa je tako 2012. godine održana u preko 300 gradova u 32 evropske države. Za više informacija o Noći istraživača posjetite stranicu Evropske komisije.

Bosna i Hercegovina je 2012. godine po prvi put učestvovala u ovoj evropskoj inicijativi, kroz realizaciju projekta Noć istraživača Banjaluka 2012 (RNBL’2012).

Ove godine manifestacija će se održati u dva grada BiH, Sarajevu i Banjaluci, s ciljem promocije važnosti naučno-istraživačkog rada u svakodnevnom životu i ukupnom razvoju zemlje, uključujući konkurentnost, ekonomski rast i zapošljavanje. Projekat će biti realizovan u oba grada istovremeno sa zajedničkom temom „Horor u nauci“ pod sloganom „Nauka je strava!“, kojim se želi skrenuti pažnja na utjecaj nauke i istraživanja na sudbinu naše planete u modernom vremenu i budućnosti.

seebiz.net/merak.ba