Nobela za mir dobili su Malala Yousafzai i Kailash Satyarthi


PODIJELI.

Ovogodišnji dobitnici Nobelove nagrade za mir su sedamnaestogodišnja pakistanska učenica i aktivistica za prava djece Malala Yousafzai i indijski borac za prava djece Kailash Satyarthi.

Za ovu prestižnu nagradu bilo je nominovano rekordnih 278 kandidata među kojima su se našla imena pape Franje, Edwarda Snowdena, Chelsea Manning, Jose Mujice, ali i ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Postala je poznata, 2009. godine, kada je imala samo 11 godina. Istakla se svojim blogom koji je pisala na urdu jeziku. BBC je objavio tekstove prevedene na engleski jezik koji su govorili o njenom teškom životu pod talibanskom vladavinom. Talibani su čak pokušali i ubiti Malalu 9. oktobra 2012., pucajući joj u vrat i glavu. Ukazana joj je hitna medicinska pomoć u Pakistanu, te je zatim prebačena u Englesku na nastavak liječenja. Operativnim zahvatom ugrađena joj je pločica od titanija, kako bi se zatvorila šupljina na lubanji i samim tim vratio sluh.

Pakistanske vlasti odlučile su otvoriti škole s imenom Malale Yousafzai za siromašnu djecu. Oko 300.000 ljudi potpisalo je peticiju da se Malala Yousafzai nominira za Nobelovu nagradu za mir.

Indijac Kailash Satyarthi aktivan je borac protiv eksploatacije djece za rad od 1990. godine. Do sada je njegova organizacija Bachpan Bachao Andolan oslobodila 80.000 djece iz raznih oblika ropstva i pomogla im u rehabilitaciji i školovanju.