Njeno veličanstvo – tetka


PODIJELI.

”Mame, rađajte djeci sestre, jer sestre postaju tetke, a tetke su najljepši, nezamjenljivi dar svakom djetinjstvu.’‘, kaže Duško Radović.

Ali zašto je to tako? Zašto su tetke uvijek neka tvrđava koja brani svoje nećake i nećakinje od roditelja i izvlače ih iz problema? Zašto djeca više vjeruju tetkama nego vlastitim roditeljima?

Odgovor je, zapravo, vrlo jednostavan. Zato što tetke ne kažnjavaju, one samo bezuvjetno vole i nikada te neće cinkati roditeljima zbog nečega što si uradio ili uradila. Roditelji katkad moraju biti strogi i kažnjavati svoju djecu za nestašluke koje su počinila. Ali, zato su tetke tu da im progledaju kroz prste i čak im i pomognu u njihovim dječjim smicalicama i igrama. Roditelji će djecu kažnjavati i nastojati u kući održati autoritet, stoga se djeca plaše i ustručavaju se povjeriti im ono što im je na srcu. Zbog toga se djeca najčešće povjeravaju tetkama. One su gotovo istih godina kao i njihovi roditelji, nisu stare kao nana i dedo, a nisu ni stroge. Tu će uvijek biti za svoje zlato i čuvati mu leđa.
Kada dijete ima neki problem i boji se povjeriti roditeljima, ono traži podršku u nekome drugom. Tetke dijete neće maltretirati zbog bilo kakvog razloga, neće ga grditi i neće galamiti na njega. One su nježne i zaštitnički nastrojene prema tom milom anđelu i uvijek će ga saslušati šta ima da kaže. Savjeti koje tetka da će ostati u srcu djeteta i to će stvoriti poseban odnos izmedju njih dvoje. Sve ono što je djetetu neugodno pitati svoje roditelje a što bi željelo da zna, pitati će tetku jer zna da u nju može imati povjerenja. Pogotovo, djevojčice u pubertetu. Sam taj period je za njih nepoznat i strašan i teško im je pričati o tome sa nekom odraslom osobom. Tetka je djevojčicama poput najbolje drugarice i sve će im prenijeti što ona zna i savjetovati ih u životu.
Za sve probleme, povjerava se tetkama jer ih one najbolje razumiju, vole ih još od prvog dana i nikome ne daju da ih grdi. Tetka svoje zlato voli i čuva i uvijek se veseli uspjesima njenih nećaka i nećakinja. Čak i kada dobije svoju djecu, ta ljubav se neće umanjiti jer u srcu svake tetke ima posebno jedno mjesto za djecu njenog brata ili sestre. Naprotiv, istraživanja kažu da se ta ljubav tad zapravo i povećava jer kada dobije svoju djecu tetka mnogo više razumije potrebe svakog djeteta i lakše se postavlja na njihovo mjesto. Biti tetka znači biti majka nekome ko ti nije dijete, te biti drugarica i inspiracija i uzor u nečijim očima.

 

Autor: Ajla Šabić