(Ne)kultura čitanja!


PODIJELI.

U doba kada tehnologija kao ogromni talas zapljuskuje nas i našu okolinu mnoge prave vrijednosti su zapostavljene, vrijednosti poput: pisanja pisama voljenoj osobi ili čitanja knjiiga i druženja uz njih. Upravo ova druga zapostavljena vrijednost jedan je od većih problema današnjice.

Zaboravili smo čitati ili nemamo vremena za čitanje?! 

Većina nas želi “ići u korak s vremenom” ne pokušavajući razumjeti i otkloniti štetnosti i negativnosti koje nam savremena tehnologija “donosi” sa sobom. Većina želi postići ugled u društvu pokušavajući biti moderan, pokušavajući “ići u korak s vremenom”. Biti moderan znači odvojiti se od nečeg starog i prihvatiti nešto novo. Čega se odričemo i zarad čega?!- jesmo li se ikad zapitali. U današnje vrijeme, vrijeme tehnološkog napretka, kultura čitanja je slaba. Uglavnom čitaju oni koji moraju. Nije li to žalosna činjenica. Knjige su naši prijatelji. One nam razvijaju maštu, proširuju vidike. Nasmiju nas kad samo tužni, pruže nam utjehu kad smo usamljeni. Vode nas na nezaboravna mjesta, mjesta o kojima sanjamo ili ona mjesta koja postoje u našim maštama. Knjige nas čine bogatim- obogaćuju naš vokabular. Čudno je to šta sve može jedna knjiga da učini…

Čitanje kao sam život knjige

“Šta je drugo čitanje do razgovor u tišini” (Volter Sevidž Lendor)- pa razmislimo malo: Da li želimo biti moderni i odreći se te čarolije s knjigom i prihvatiti ono što tehnologija nudi.

Čovjek koji čita hiljade knjiga, proživi hiljade života.  Čitanjem knjiga stvaraju se vječno neraskidiva prijateljstva kao što je bosansko-hercegovački aforističar Srećko Lazari rekao: “Za razliku od čovjeka, knjiga ti ostaje prijatelj i nakon što je pročitaš.” Eto, imamo te društvene mreže, ali nikad nismo bili usamljeniji i nikada nismo bili udaljeniji jedni od drugih. Nemojmo nastojati biti primjećeni istučući poremećene sisteme vrijednosti, budimo savremeni, iskoristimo blagodati tehnologije i oživimo te zapostavljene vrijednosti. Družimo se s knjigom i prepustimo se čarima tog druženja, jer samo tako ćemo bar na trenutak umjeti da spoznamo tajne i draž koju nam prijatelj- Knjiga – “stidno krije” iza svojih korica.

Piše: Adis Kriko