Napravite sami zanimljive i kreativne saksije


PODIJELI.

Ukoliko imate stare šerpe, čajnike, posude od tvrđe plastike ili zemljane vaze koje izgledaju kao da ih je pregazilo vrijeme, naši savjeti pomoći će vam da im udahnete novi život u kome će ove oronule posude biti ponosni čuvari šarenog cvijeća.
Prvo sto trebate uraditi jeste čišćenje prašine koja vam se vremenom nakupila na  šerpama ili saksijama. Ukoliko postoje neravnine ili tragovi ranijeg bojenja, dobro ih je otklonite čeličnom četkom i šmirgl papirom.

Nakon čišćenja slijedi bojenje, odaberite boju po vašoj želji. Za bojenje možete koristiti sprej ili farbe. Ako ste se ipak odlučili za farbu onda trebate biti pažljivi prilikom bojenja jer  farbama treba više vremena da se osuše.
A ako pogriješite u nanošenju farbe, bez brige, jer uvijek možete prefarbati, a za manje greške koristite razređivač kako bi otklonili mrlje. Dovoljno je jedan dan da se kompletna obojena površina osuši.
A zatim slijedi zanimljiviji dio. Uzmite kamenčiće raznih veličina, šljokice, kristalčiće i naravno zalijepite na svoju obojenu posudu. Kao ljepilo dobro je da koristite bezbojni ili bijeli silikon. I na kraju, kada ste dekorisali željenu posudu, još vam je ostalo da stavite zemlju u posudu i posadite željeno cvijeće.slika2.jpgslika1.jpg

slika4.jpg

Piše: Emina Bilić