Najbolja organizacija društva


PODIJELI.

Da li ste se ikada pitali kako pčela radi? Kakva je organizacija samog pčelinjeg društva?

Na ovakva i slična pitanja u vezi pčelarstva odgovorio nam je iskusni pčelar Baković Milko, te s puno ljubavi prenio svoje bogato znanje na mlade pčelare. U prelijepom bosanskom ambijentu restorana Salčinović ,15. aprila počelo je prvo predavanje za pčelare u organizaciji Udruženja pčelara „Eko pčela“ Zenica.
Ono najbitnije što jedan budući pčelar treba posjedovati je znanje, bijelo pčelarsko odijelo i smirenost.  Bez određenog znanja o pčelama, nemoguće ih je održati živim i produktivnim na duže vrijeme, ističe gospodin Milko. Bitno je pomenuti da su pčele najorganizovanije društvo kod kojeg se zna šta ko radi i kada. Organizovane su na način da postoje pčele koje donose vodu pa se zovu vodonoše, pčele koje donose polen- radilice, pčele koje vode brigu o higijeni -higijeničarke. Imaju one i maticu koja je najbitnija za jedno društvo, a njena uloga je da nosi jaja i održava zajednicu pčela. Naravno da pčele imaju i muški dio zajednice, a to su trutovi. Interesantno je da pčelari koriste bijelo odijelo, ne radi izgleda, nego radi sunčeve refleksije koja se odbija od njega.
Pčele nemaju mozga, ali zato imaju instikt na osnovu koga sve rade. Ukoliko osjete da ste nervozni, znojni ili neuredni, odmah napadaju. Poslije ujeda, pčela umire.  U prosjeku pčela radilica živi od 30 do 35 dana, dok matica živi oko 6 godina. Jedna značajna činjenica, za koju vjerovatno niste znali, je da svaka pčela mora biti od koristi svom društvu, u suprotnom, druge pčele je odmah ubiju.
Istina je da je ubod pčele ljekovit, a koristi se za liječenje reume. Međutim, savremena medicina ga je počela upotrebljavati i za podmlađivanje kože.
Već su uveliko u pripremi proljetni radovi oko pčela, pa se sugeriše da što efikasnije pristupite tim radovima. Jedna zanimljiva činjenica je da pčele vole slanu vodu, ali im ne smijete davati, ukoliko ipak to radite, neka to bude stajaća voda uz ograničeno konzumiranje. Ono piju vodu kako bi sebi obezbjedile određenu količinu joda koji im je potreban za razmnožavanje. Ali, ipak pazite, jer pčelarima se savjetuje da svoje pčele „niti slade, niti sole“, već sve u umjerenim količinama.
Ovaj jedinstveni i nikad iscrpni rad sa pčelama vam može donijeti korist od koje možete izdržavati porodicu. Stoga, toplo preporučujemo da ova vrijedna mala bića odaberete za svoje radnike.
Ukoliko ste zainteresovani da naučite nešto više o pčelama u prilogu vam nudimo termine predavanja o pčelama koje organizuje Udruženje „Eko pčela“ Zenica.

Preuzmi

Piše: D.K.