Najava: Svjetski dan dramskog odgoja


PODIJELI.

U srijedu, 27. 11. 2013. godine, obilježava se Svjetski dan dramskog odgoja.  Svjetski dan dramskog odgoja, je dan kada dramski pedagozi i svi oni vezani uz dječji teatar nastoje u svom svakodnevnom radu progovoriti o prijetećoj dehumanizaciji, rastućim pritiscima i nepodnošljivom natjecanju kojemu su mladi izloženi.

Širom svijeta lokalne zajednice, škole i kulturni centri predstavama, radionicama i projektima stvaraju nove oblike solidarnosti i zajedničkog djelovanja nadovezujući se na desetljeća istraživanja, eksperimentiranja i saradnje. Razmiču se tako redovi školskih klupa po učionicama pretvarajući mjesta natjecanja u prostore zajedništva i inovacije. I članovi Dječije scene Bosanskog narodnog pozorišta Zenica dat će svoj doprinos Danu dramskog odgoja gdje će kroz glumu i pokrete govoriti o ponašanju djece u saobraćaju.

O dramskom odgoju
Dramski odgoj skup je metoda poučavanja i učenja koje se koriste dramskim izrazom kao čovjekovom sposobnošću kojom se on služi tijekom sazrijevanja i odrastanja. Ono u čemu se dramski odgoj razlikuje od glume kao takve jest što dramski odgoj nema za svoj isključivi cilj profesionalno bavljenje dramskom umjetnošću. Dramski odgoj prije svega odgaja za život i namijenjen je djeci bez obzira na dob. U svijetu se razvio posebno u posljednjih tridesetak godina.

Pripremio: Adis Kriko