Nafaka


PODIJELI.

Često čujemo rečenicu „Niko ne može uzeti nečiju nafaku”. A šta je to zapravo nafaka?
Riječ nafaka je arapskog porijekla i u prijevodu bi značila hrana, jelo. Međutim, može se prevesti drugačije. Neki kažu da nafaka znači ljepota, milina i radost dok drugi kažu da je to sudbina. Ono što sa sigurnošću možemo reći jeste da svaki čovjek ima svoju nafaku i da ona često čeka čovjeka tamo gdje se i ne nada. Mnogo se začudimo kada primijetimo načine na koje nafaka dolazi čovjeku. Ona uvijek zna i pronađe put do svoga vlasnika, zna njegovu adresu i poznaje način dolaska do čovjeka.
Kod nas, Bosanaca, se često kaže da smo nafakali kada iznenada stignemo na kahvu, a jos ako se nađe nešto za zasladiti, eh, onda smo bas nafakali! Može se reći da bi većina Bosanaca opisala nafaku kao jednu vrstu sreće.
nafaka2

Priča
o nafaki
“Bio sam  treća godina Ekonomskog fakulteta. Studentski, nikada dovoljno vremena za sve obaveze. Ali ipak, sigurno najgori preiod za studenta je predispitno vrijeme i sami  izlazak na ispite. Sjećam se da sam te sedmice imao tri  ispita. Nisam stigao spremiti sva  tri ispita pa sam uzeo da učim dva, a treći sam ostavio za naredni rok. Bio sam solidan student, uvijek sam pažljivo pratio profesore na predavanjima i zapisivao ono što sam mislio da je bitno. Roditelji su me upozoravali da učim i da se potrudim da položim sve ispite. To mi je i bio prioritet, da sve položim i da budu ponosni na mene. Došao je dan ispita za koji se nisam pripremio. Profesor je počeo dijeliti papire na kojima su se nalazila pitanja. Razmišljao sam da se potpišem i predam čist papir, ali sam odlučio da sačekam da barem vidim pitanja. Dobio sam papir na kome je bilo pet pitanja. Vidio sam da zapravo znam tri pitanja iako se nisam pripremao! Zapamtio sam dosta toga na predavanjima. Ipak, nisam se nadao prolazu, bio sam pesimističan. Nakon sedmicu dana rezultati su izašli… Pio sam sa mamom kahvu kada je zazvonio moj telefon. Javio sam se a sa druge strane glas koji mi reče: “Položio si, čestitam!” Bio je to moj kolega sa fakulteta.
– “Mama nisam učio ali sam položio, pa kako to?!”
–   Mama mi na to reče: “Ma drago moje dijete, što mi je nafakali.”
Tada sam shvatio šta je to zapravo nafaka i zapamtio da se svaki trud na kraju isplati!”

Piše: Emina Bilić