Mladi i čitanje


PODIJELI.

U Bosni i Hercegovini je, čini se, sve manje ljubitelja knjige. Mladi uglavnom čitaju ono što moraju – lektiru, i to skraćena izdanja na internetu. Oni malo stariji se češće odlučuju za laganija štiva, poput američkih bestselera, koja ih neće pretjerano opteretiti. Bosanci i Hercegovci danas više čitaju ljubavne romane nego korisnu literaturu. Treba im, kažu, razbibriga od ubrzanog tempa života i stalne borbe za golu egzistenciju. Oni koji se ne odriču mirisa štampanih slova na papiru, vole se ponekad vratiti i klasicima pa neki kažu da čitaju Balzaka i Andrića. Mladi, ukoliko ih zainteresuje neko štivo koje je u trendu, to obično bude nešto laganije o čemu ne treba previše razmišljati.

slika 1U svijetu modernizacije društva, digitalnih signala i televizije, sve više se osjeti nedostatak načitanih ljudi. Mnogi mladi su knjigu odlučili zamijeniti filmovima i serijama iz kojih ne dobijaju nikakvu kulturu već duhovno tonu, umjesto da se uzdižu.
U vremenu kad najčešće konzumiramo kratke statuse na Facebooku i Twitteru koji zahtijevaju mali raspon pažnje, čitanje romana koje zahtijeva intenzivnu koncentraciju tokom dugog vremenskog razdoblja – može biti lijek. Priče imaju početak, sredinu i kraj, a to je struktura koja potiče naš mozak da misli u nizu, povezuje uzroke, posljedice i značenja.  Bitno je svladati ovu vještinu kao malo dijete te je zato važno da roditelji čitaju svojoj djeci. Što više neku aktivnost radimo, to smo u tome bolji.

Workgroup meetingČitanje nas obogaćuje povećavajući naše razumijevanje drugih kultura i pomaže naučiti suosjećati. U računarskoj igri možda ćete morati spasiti princezu, ali vam zapravo nije stalo do nje, jer vi samo želite pobijediti u igri. Princeza u knjizi ima svoju prošlost, sadašnjost i budućnost, postoje odnosi i motivacija. Možemo uspostaviti odnos prema njoj i vidjeti svijet kroz njezine oči. Čitanje je dobro i za fizičko zdravlje jer sprečava starenje i bolesti mozga. Zato čitajte, jer će razlika između onoga što ste danas i onoga što ćete biti za pet godina zavisiti od kvaliteta knjiga koje budete pročitali.

Piše: Kerim Demiri