Mlada ekipa BNP-a donijela nagrade iz Konjica


PODIJELI.

Prethodnih devet dana, Konjic je bio domaćin  XII Festivala srednjoškolskog dramskog stvaralaštva BiH. Kao što je to i običaj, zadnjeg dana Festivala dodijeljene su i nagrade. Dječija, omladinska i lutkarska scena Bosanskog narodnog pozorišta Zenica za svoju predstavu POZDRAVI NEKOG, koja je rađena po predlošku Vesne Ognjenović, Budimira Nešića & Grupe autora, a u rediteljskom viđenju Miroljuba Mijatovića, osvojila je tri značajne nagrade i to: Nagrada za najbolju žensku ulogu – Igda Jarić za ulogu Milice, Nagradu za najbolju režiju – Miroljub Mijatović i Prvu nagradu za najbolju predstavu u cjelini u kategoriji pozorišta. Prilika je to bila da novinari našeg portala porazgovaraju sa Miroljubom Mijatovićem, Rukovodiocem Dječije, omladinske i lutkarske scene i rediteljem nagrađivane predstave.

merak.ba: Premijera predstave POZDRAVI NEKOG bila je za 63. rođendan Dječije, omladinske i lutkarske scene, tačnije 25.1.2014.godine. Od tada do danas imala je jako mnogo repriznih izvedbi. Možete li nam reći o čemu ona govori?
Miroljub: Predstava POZDRAVI NEKOG, nastala je iz naše potrebe da progovorimo o društveno angažiranim temama i socijalnim pričama za mlade. Ona govori o djeci od 16 do 18 godina koji su smješteni u dom, i koja potiču iz različitih društvenih grupa, od različitih roditelja, koji su, uglavnom, svjesno ili nesvjesno vršili nasilje nad njima. Za djecu i mlade do sada se nije progovaralo kod nas o tim problemima. Mi, odrasli, to nismo željeli, a opet, sistematski je vršeno nasilje nad njima.

merak.ba: Zašto je vaša predstava značajna?
Miroljub: Naša predstava je značajna zbog toga što progovara o nečemu što smo počeli proturati kao odgojne metode. Danas se, nažalost, premlaćivanje i sistematsko zlostavljanje djece proglašava odgojnom metodom, ali isključivo i opet od strane nas odraslih. Kada smo upitali osnovnoškolce da li ih neko od roditelja zlostavlja ili maltretira u izvjesnom broju slučajeva dobili smo pozitivan odgovor. Kada smo počeli istraživati dalje, dobili smo odgovore da djeca tjeranje na učenje nekog predmeta ili roditeljsku zabranu bivanja na FB-u smatraju zlostavljanjem, a premlaćivanje odgojnom metodom. Oni nisu u stanju razlikovati te stvari. Zato moraju postojati ovakvi projekti koji će im pomoći da prepoznaju problem i prijave ga.

merak.ba: Da li probleme o kojima predstava govori prepoznaje zajednica i društvo u kojem živimo?
Miroljub: Nažalost i zajednica i odgovorne osobe još uvijek ne žele da se o tome priča. Oni to stavljaju pod tepih. Zato i imamo već sada generaciju djece koja su nasilnici, frustracije liječe jedni na drugima ili na životinjama. Odrasli još uvijek radije organizuju „seminare“ na kojima pričaju o nasilju i teoretišu o njemu, ali ga ne umiju prepoznati, niti žele.

merak.ba: Ko su akteri u predstavi?
U predstavi igraju polaznici Dramskog studija Dječije, omladinske i lutkarske scene BNP-a. Uglavnom, u pitanju je starija grupa. Neki od njih imaju i petnaestak predstava iza sebe sa desetinama repriznih izvedbi. Moram iz pomenuti: Igda Jarić, Adna Hasanić, Lamija Prguda, Amina Ćurić, Tamara Miličević – Stilić, Ena Pašalić, Amina Saliji, Tanja Muratović, Haris Hadžisejdić, Harun Skender i Ishak Jalimam.

merak.ba: Ekipa koja je stvarala predstavu je bila također velika. Zašto su baš oni bili u tom vašem timu?
Miroljub: Ekipa predstave je brojila još nekoliko imena. Tu su autori dramatizacije, kao i autori pjesme koju koristimo u predstavi, gospodin Brano Likić i Neno Murić. Njima dugujemo veliku zahvalnost, jer je njihova pjesma Gdje je dom, koja se nalazi na Neninom albumu, svojevrsni lajt motiv predstave i daje joj pečat na samom kraju. Također, sa nama je sve vrijeme bio i Muhamed Hrustanović, mladi zeničanin, koji u Beču studira nauku o teatru. Svi saradnici su bili tu, jer smo se prepoznali i htjeli progovoriti o istom problemu, ali svako na svoj način i tako da služimo ideji predstave.

merak.ba: Kakvi su utisci sa učešća na Festivalu u Konjicu?
Miroljub: Utisci cijelog ansambla iz Konjica su predivni. Zajedničko druženje, razmjena iskustava, učešće da glumačkim radionicama, gledanje predstava,  potom, nakon festivalskog dana, učešće na okruglom stolu posvećenom predstavama, ono je što ovaj Festival čini posebnim. Još jednom se zahvaljujemo cjelokupnom Organizacionom odboru Festivala.

merak.ba: Vjerovatno se pozorišni život predstave POZDRAVI NEKOG nastavlja. Možete li nam reći neke planove?
Miroljub: U okviru Festivala bh drame koji se održava u Zenici početkom maja, predstava POZDRAVI NEKOG,  bit će izvedena pet puta u toku pet festivalskih dana i to za učenike pet srednjih škola iz Zenice. O nastavku planova ćemo govoriti drugom prilikom više.

Ekipa našeg portala čestita Dječijoj, omladinskoj i lutkarskoj sceni BNP-a i nagrađenima.

merak.ba