Mješavina meda i cimeta kao prirodan lijek za mnoge bolesti


PODIJELI.

Utvrđeno je da mješavina meda i cimeta liječi mnoge bolesti. Ova kombinacija se koristila kao lijek već hiljadama godina. Med je namirnica poznata i stara koliko i cijelo čovječanstvo, a cimet važi kao jedan od najstarijih  začina na svijetu. Miješanjem meda i cimeta, možemo izliječiti mnoge bolesti, zahvaljujući ljekovitim svojstvima i meda i cimeta.

Slijedi popis bolesti, koje se mogu liječiti i izliječiti, mješavinom meda i cimeta:

Bolesti srca
Ukoliko pomiješamo med i cimet u prahu, imamo odličan namaz, koji možemo mazati po hljebu i jesti svakodnevno kao obrok ili međuobrok. Korištenjem ove mješavine smanjujemo kolesterol u arterijama i sprječavamo potencijalni srčani udar. Ovaj namaz je odličan za osobe, koje su već imale srčani udar, kako bi osnažili srce i spriječili slijedeći, eventualni napad. Redovnom upotrebom ove mješavine, jačamo otkucaje srca, smanjujemo opasnost od začepljenja arterija, revitalizujemo vene i arterije, što je naročito važno kod djece i starije dobi.

Ubod insekata
Ako dvije kašike vode pomiješamo sa kašikom meda i malo cimeta, dobićemo smjesu koju možemo umasirati na ubodene dijelove. Bole se smanjuje u roku od par minuta.

Artritis
Artritis i pogotovo hronični artritis, može biti izliječen ako redovno pijemo napitak od dvije kašike meda, sa malo cimeta u prahu kome smo dodali šolju vruće vode. Mnoga ispitivanja su pokazala da je veliki broj pacijenata koji su redovno pili ovaj napitak, uspjeli u periodu od mjesec dana izliječiti artritis i osloboditi se boli.

Ćelavost (Gubitak kose)
Oosobe koje su sklonije većem opadanju kose i potencijalnoj ćelavosti koja dolazi vremenom, trebale bi koristiti smjesu od jedne kašike maslinovog ulja, jedne kašike meda i malo cimeta. Ovu smjesu trebate držati 15 minuta nakon što ste njome istrljali tjeme. Nakon 15 minuta, potrebno je kosu oprati. Naravno, 15 minuta je neko prosječno vrijeme, ne morate se baš striktno toga pridržavati.

Upale mokraćnoga mjehura (Infekcije mokraćnoga mjehura)
Bakterije u mokraćnome mjehuru, koje izazivaju infekcije i razne upale mjehura, možemo izliječiti, ako popijemo napitak od dvije kašike cimeta, jedne kašike meda, koje smo stavili u šolju mlake vode.

Zubobolja
Smjesu od jedne kašike cimeta i pet kašika meda, trebamo staviti na zub koji nas boli. Ovaj postupak primjenite tri puta dnevno, ako bol ne popušta.

Holesterol ili poznatiji u narodu kao masnoće u krvi
Pomiješati dvije kašike meda, sa tri male kašike cimeta u prahu i pola litra vode. Ovaj napitak pijte tri ili više puta dnevno. Holesterol će nestati ili barem biti znatno manji.

Prehlade
Oni koji pate od uobičajene ili teške prehlade trebaju uzeti jednu kašiku meda i malo cimeta u prahu jedanput na dan. Uzimati zaredom nekoliko dana, dok ne osjetite da prehlada prestaje. Vrlo je efikasno i kod hroničnoga kašlja, bolova sinusa i gripe.

Neplodnost
Stari Grci hiljadama godina vjerovali da neplodnost kod muškaraca može biti izlječiva. Primjenjivali su uvijek isti recept s medom. Naime, uzimali su prije spavanja dvije kašike meda svaki dan. U Kini, Japanu i zemljama Dalekog Istoka vjeruje se da žene nekoliko puta dnevno trebaju u desni istrljati malo cimeta pomiješanog s pola kašike meda. Smjesa se apsorbira i putem sline ulazi u tijelo i liječi neplodnost kod žena.

Jačanje imuniteta
Svakodnevno korištenje meda i cimeta jača imunitet i ujedno, štiti tijelo od bakterija i virusa. Med sadrži različite vitamine i veliku količinu željeza. Konstantna upotreba meda i cimeta jača bijela krvna zrnca, koja se uspješnije bore protiv bakterija i virusa.

Probavne smetnje
Prije jela pojedite mješavinu od malo cimeta u prahu pomiješanoga sa dvije kašike meda. Na taj način ćete moći probaviti i najteža jela.

Dugovječnost
Jedno od starijih vjerovanja je da možemo dugo živjeti, ukoliko svakodnevno uzimamo čaj s medom i cimetom. Pomiješajte 4 kašike meda, sa malo cimeta u prahu i 3 šolje vode, prokuhajte i napravite u obliku čaja. Popijte samo četvrtinu šolje, 3 do 4 puta dnevno. Vaša koža će biti mekana i svježa, a odgodit ćete i nastanak bora.

Akne
Pomiješajte 3 kašike meda i malo cimeta u prahu. Nanesite ovu smjesu na akne prije spavanja i operite ujutro toplom vodom.

Infekcije kože
Pomiješajte med i cimet, smjesu stavite na dijelove kože koje je zahvatila infekcija, držite na koži oko 30 minuta, potom isperite toplom vodom.

Rak
Nedavna istraživanja su pokazala da med i cimet mogu pomoći u liječenju raka želuca. Pacijenti, koji pate od ove vrste raka, trebaju pojesti jednu kašiku meda s malo cimeta u prahu, i to svakodnevno 3 mjeseca.

Umor
Pomiješajte pola kašike meda i malo cimeta u čaši vode. Popijte u popodnevnim satima, kada najčešće osjećate umor. Svakodnevno konzumiranje ovog napitka će povećati vitalnost u roku od nekoliko dana.

Loš zadah
Pomiješajte 1 kašiku meda i malo cimeta u prahu s toplom vodom. Svako jutro isperite usnu šupljinu, i vaš će  zadah biti svjež cijeloga dana.

Piše: Igor Strutinski