Mirela – zenički biser sevdaha


PODIJELI.

Mirela Beganović je mlada Zeničanka koja se pjevanjem počela baviti prije pet godina. Rođena je 24.4.1996. godine, i sada je učenica trećeg razreda Ekonomske škole u Zenici. Njen talent je prepoznalo Kulturno-umjetničko društvo „Gorica“, koje je odlučilo da joj pomogne da svoj talent iskoristi na pravi način. Ova djevojka, osim što je zahvalna Kulturno-umjetničkom društvu „Gorica“, veliku zahvalnost iskazuje i svojim roditeljima koji joj daju punu podršku.
Mirela je učestvovala na raznim festivalima, a neki od njih su:
Dječiji sevdah fest „Zvjezdice Zenice“ na kojem je učestvovala dva puta i osvojila 1. i 2. mjesto, zatim Festival sevdaha „Vranduk – Zenica 2012“ gdje je osvojila 3. mjesto,  Festival narodne muzike „Zvuci starog grada – Srebrenik“,  Festival sevdaha „Sevdah fest 2013“ i mnogi drugi…

Mirela kaže:
” O sevdalinci možemo da pričamo danima, ali nikad nemamo dovoljno riječi kojima možemo opisati njenu potpunu ljepotu. Kada me pitaju da li postoji neka sevdalinka koja mi je omiljena, mislim da kod mene nema takve, jer svaka je posebna na svoj način. Sevdalinka nije kao svaka obična pjesma, nju može razumjeti samo onaj koji je iskreno osjeća, jer ona govori nešto posebno i šalje nam važne poruke. Jednostavno, morate da joj se predate jer ona vam uzme dušu, kao što je i meni i baš zbog toga mi je na prvom mjestu. Uvukla mi se pod kožu i zaista shvatam njenu vrijednost.

_DSC0645
Osim toga što je ona ogromno kulturno naslijeđe i dio bosanske baštine, treba da znamo da će ona zauvijek živjeti, te je trebamo njegovati kako bi i dalje ostala kao nešto što predstavlja našu tradiciju, prijašnji način života, narodne nošnje, sijela, avlije, šadrvane, mahale… ”

Piše: Meryem El Haj Ahmad