Mikrovalovi, makroproblemi


PODIJELI.

Mikrotalasi sve više prodiru u naše kuće i stanove preko mikrovalnih peći za pripremanje hrane. Ovi uređaji su za kratko vrijeme postigli nevjerovatnu popularnost među svojim korisnicima. Kako je danas svako od nas u trci sa vremenom, pronašli smo način kako prevariti sistem. Za obradu neke prehrambene sirovine, umjesto tradicionalnog načina pripreme na starom i provjerenom električnom šporetu, mi se okrećemo magičnoj kutiji koja će isti posao obaviti za dosta kraće vrijeme. Za sve postoji cijena, pa tako i za uštedu našeg dragocjenog vremena. Bez obzira na savremene mjere sigurnost ,dolazi do mnogobrojnih problema koji se javljaju u vezi sa korištenjem ovih „vremenskih štednjaka“.

Jedna od najočiglednijih nezgoda pri radu sa mikrovalnom peći jeste neravnomjerno zagrijavanje proizvoda što rezultira stvaranjem zona toplo – hladno. Dešava se, na primjer, da je šolja spolja normalno zagrijana, a napitak u njoj vreo. U tom slučaju ste dobro prošli s obzirom da ćete zadobiti samo akutnu opekotinu najačeg mišića u vašem tijelu – jezika i usput sterilisati probavni trakt. Ukoliko imate blizak susret sa hladnom zonom, očekuju vas znatno veće nevolje. Naime, u hladnijim zonama bakterije mogu da ostanu žive i da se pod povoljnim uslovima razmnožavaju i stvaraju svoje toksine. Posljedica toga je povećan broj crijevnih infekcija izazvanih hranom zagrijavanoj u spomenutim pećima.

553336_10200942473501307_2067804999_nU samoj hrani stvaraju se slobodni radikali koji mogu da djeluju veoma štetno na one koji je jedu. Za vrijeme zagrijavanja u hrani se odigravaju veoma složene hemijske reakcije – razlažu se jedna jedinjenja, a istovremeno stvaraju nova. Ove promjene su podstaknute djelovanjem mikrotalasa i visokom temperaturom. Koja se nova jedinjenja stvaraju i u kojim količinama, još uvijek nije u potpunosti razjašnjeno. Stručnjaci Saveznog njemačkog zavoda za zdravlje smatraju da mikrotalasi izazivaju stvaranje novih, neprirodnih jedinjenja u mnogim namirnicama: u kahvi, salami i tečnim začinima. Treba imati u vidu da najvjerovatnije neće doći do simptoma neposrednog trovanja ili nekog akutnog oboljenja. Mnogo je vjerovatnije da može doći do postepenog, kumulirajućeg štetnog dejstva na pojedine organe, sisteme ili čitav organizam.

Ono što je sigurno jeste da jela od povrća pripremljena u mikrovalnoj peći gube veliki procenat antioksidativnih materija. Portugalski naučnici su dokazali da brokula skuhana u malo vode u mikrovalnoj peći gubi i do 97% tih materija zbog kojih je i proglašena za najboljeg borca protiv malignih oboljenja. Obarena na uobičajan način brokula gubi samo oko 11% antioksidanasa.
I pored relativno visokog standarda tehničke zaštite, mikrovalne peći mogu da stvaraju rasipno zračenje. Kad se neko nalazi u blizini izvora mikrotalasa, oni prodiru kroz kožu u njegov organizam. Naročito su opasni za organe koji imaju malo krvnih sudova, jer se toplota koju stvaraju u tkivima ne može dovoljno brzo iz istih odstraniti. Mikrotalasi mogu da izazovu i opekotine na koži ako se na njoj nalazi flaster sa slojem od aluminijuma koji se veoma brzo zagrijava. Ne preporučuje se biti u neposrednoj blizini peći dok je (ona) uključena. Pri daljoj izloženosti mogu se javiti teški simptomi poput vrtoglavice, mučnine, razdražljivosti, nesanice i smušenosti.

Dokazano je da mikrotalasi mogu da izazovu smetnje u radu srca ili da poremete rad pejsmejkera ( uređaja koji reguliše rad srca ). Do ovog otkrića se došlo na jako zanimljiv način. Naime, jedan amerčki ljekar koji je imao ugrađen pejsmejker, naručio je jelo u restoranu i iznenada se onesvijestio. Drugi ljekar koji se slučajno tu našao, utvrdio je da kod onesviješćenog nema pulsa, tj. da je njegovo srce prestalo da radi. Nekoliko minuta kasnije u obližnjoj bolnici, zahvaljujući brzoj intervenciji ljekara, srce je ponovo proradilo. Utvrđeno je da se pejsmejker pokvario i da se mora popraviti. Specijalisti zainteresovani za ovaj specifičan slučaj su utvrdili da je u restoranu u blizini stola za kojim je sjedio ljekar, bila najsavremenija kuhinja sa mikrovalnim pećima, koje su zaustavile pejsmejker u grudima ljekara. Da bi to provjerili u klinici su ga stavili na stolicu sa točkovima i provozali na nekoliko metara od mikrvalne peći. Ljekar je odmah pokazao znake gubitka svijesti.

S obzirom na sve navedene činjenice i podatke, da li ćete istim očima gledati svoju malu čarobnu kutijicu? Ukoliko vam je njena upotreba prijeko potrebna, ono što vam iskreno preporučujemo je da njenu primjenu svedete na minimum. Ukoliko vam se desi kvar na vašoj mikrovalnoj, učinite sebi i vašim ukućanima uslugu i ne popravljajte je…što je sigurno, sigurno je .

Piše: Lejla Čoloman