Merak za oči


PODIJELI.

VODOPAD SKAKAVAC
Ako volite prirodu i želite svojim očima ponuditi prelijep prizor, savjetujemo Vam da u narednom periodu posjetite vodopad Skakavac. Nalazi se sjeverno od Sarajeva i udaljen je nekih 12 km od centra grada nadomak sela Nahorevo. To je jedan od najvećih i najljepših vodopada u BiH koji ponosno ističe sve svoje ljepote.

SLIKA1

Visok je 98 metara i okružen pejzažom zadivljujuće prirodne ljepote. Iako nema veliki protok vode odlikuje se izuzetnom ljepotom, naročito zimi kada njegov slap okuje led stvarajući prelijep prizor svim posjetiteljima.

ŠTRBAČKI BUK
Nalazi se na granici Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Pred samim ulaskom u svoj prvi veći kanjon, Una se obrušava niz predivni Štrbački buk visine 24 m, koji se nalazi na 294 m n/v. Pored martinbrodskih slapova predstavlja najljepši vodopad na rijeci Uni kao i ovom dijelu Europe. Geomorfološki je spomenik prirode.

SLIKA3

PLIVSKI VODOPAD
Rijeka Pliva izvire u selu Pljeva, naselje udaljeno desetak kilometara od Šipova. Mnogi su ostali zatečeni prelijepom prirodom i kristalno čistom vodom koja izvire ispod kamenja. Putujući prema Vrbasu, Pliva gradi dva jezera i jedan vodopad. Vodopad se nalazi u središtu grada Jajca, u centralnoj Bosni i Hercegovini, gdje rijeka Pliva završava svoj put i ulijeva se u Vrbas. Vodopad je bio visok 22 metra, ali nakon zemljotresa i rata u Bosni i Hercegovini, visina sada doseže 20 metara. Postao je lična karta grada Jajca.

photo (55)

VODOPAD KRAVICE
Dragulj ovog područja je smaragdno blistava rijeka Trebižat. Na svom pedesetom kilometru rađa dvije prave ljepotice Koćušu i Kravicu. Vodpad Kravica se nalazi u Studencima u blizini Ljubuškog, sa visinom od 26 do 28 i širinom do 120 metara. Kravice su jedan od najvećih i zasigurno najimpresivnijih slapova u Hercegovini. Voda je svojom snagom pada u podnožju vodopada napravila i prirodni bazen. Uz slapove možete vidjeti topole i smokve. Ako ste željni odmora u prelijepoj prirodi uz zvukove vodopada toplo Vam preporučujemo da posjetite ove vodene smaragde.

kravice

Ovo mjesto je najbolje posjetiti u proljeće kada je najviša razina vodopada.Već ovaj vikend zaputite se ka najbližem vodopadu i uživajte u njegovim čarima, svojim očima i duši ponudite merak koji ostaje u sjećanju do kraja života.

Redakcija merak.ba