Merak.ba u posjeti Turskoj (VIDEO)


PODIJELI.

Kuşadası – lociran 75 km južno od Izmira, u istoimenom zalivu, najpopularniji je ljetni turistički centar turske egejske obale. Sunčanje na pješčanim plažama, raznolik večernji i noćni život, bogatstvo historijskih spomenika učiniti će boravak u Kušadasiju nezaboravnim. Kulturno-hstorijsko naslijeđe iz vremena antičke Grčke, blizina Efesa, atraktivni izleti samo su dodatne atrakcije koje Kušadasi nudi svojim posjetiocima. Kušadasi ima tipičnu mediteransku klimu sa toplim ljetima i blagim zimama, tako da turistička sezona traje dosta dugo. U samom centru Kušadasija nalazi se bazar koji će Vam pružiti ojsećaj pravog Orijenta – cjenkanje je obavezno. Za mlade, i one koji su mladi duhom, Kušadasi nudi čuveni Bar street (ulicu barova), gdje Vas očekuje nevjerovatan provod do ranih jutarnjih sati.

Poslije više od 30 sati vožnje autobusom, kada se stigne u Kušadas i u sred dana kada je spoljašnja temperatura preko 40 stepeni, čini se da smo stigli na drugu planetu. Međutim, vrlo brzo se upoznajemo sa ovim velikim gradom i njegovim plažama, kao i lukom u mjestu, gdje pristaju veliki brodovi, ostrvom ptica i uzavrelim ulicama tokom večeri. Zbog udaljenih plaža i velike vrućine, ovo ljetovalište ne preporučujemo za porodice sa malom djecom. Gužve na plaži, posebno Ladies su nekada ogromne, pa ko je u zadnjim redovima ne vidi more. Voda je  čista i dosta slana. Pijesak je krupniji pa se zato ne zamućuje pretjerano u plićaku pri većim talasima ili kada ima dosta kupača u njoj.
Piće i brza hrana uz plažu je prilično jeftina, a po restoranima… pa zavisi od lokacije i ranga koji imaju. Ima dosta naših turista, a sa pojedinim trgovcima se može progovoriti i naš jezik, jer ima dosta mještana iz  naše zemlje.

 merak.ba