Međunarodni dan podrške žrtvama nasilja


PODIJELI.

Nažalost, u svijetu u kojem živimo, previše je zlobnih ljudi koji uništavaju, ubijaju i uzimaju tuđe. Što je još gore, mnogo je više onih koji samo sjede i šute, ni ne pokušavajući da spriječe svo to nasilje i nemoral koji su se ugnijezdili u svakoj mahali. Svjedoci smo mnogih svađa na stubištima i ulicama koje lahko pređu  i u fizički obračun, djeca iz stanova nerijetko izlaze sa modricama, uplašena i nemoćna da se zaštite. Pucnjave u gluho doba noći su, čini se, postali stalni pratioci noćnih izlazaka.

Nasilju treba reći STOP! Upravo iz tog razloga, 26. juna svake godine obilježava se Međunarodni dan podrške žrtvama nasilja. Upamtite da nasilje nije nečija privatna stvar, to je ugrožavanje života i zdravlja pojedinaca i svi mi smo dužni spriječiti bilo kakav oblik obračuna ili maltretiranja. To je naša ljudska dužnost, pomoći onima kojima je to potrebno, a ne okrenuti glavu od problema, kao da se to nas ne tiče. A itekako nas se tiče jer svi mi kad- tad možemo postati žrtva psihičkog ili fizičkog nasilja od strane nama bliske osobe. Moramo zaštiti najprije sebe od bilo kakve vrste zlostavljanja a potom i ostale jer teško je izaći iz vrtloga nasilja kada se jednom nađemo u njemu.

Današnji dan nek nam služi kao podsjetnik na sve žrtve nasilja koje se bore i čiji su životi trajno obilježeni modricama, ožiljcima i strahom. Ali,naša  podrška žrtvama ne smije ostati samo na tome. Moramo se i mi boriti da iskorijenimo taj užas koji je prisutan u svakom društvu i da ne okrećemo glavu od takvih problema. Danas si, možda, očevidac nasilja koje nisi ni pokušao da zaustaviš, sutra lahko možeš postati žrtva..

 

Merak.ba