Međunarodni dan borbe protiv raka


PODIJELI.

Svako ljudsko biće posjeduje ćelije raka u svomrak2 organizmu. Kada broj tih ćelija poraste na nekoliko  milijardi, znak je da je bolest već uznapredovala i da su potrebni hitni odlasci na terapije da bi se sačuvao vlastiti život. Razlozi nastanka mogu biti različiti, od genetike, preko načina života do životne sredine. Bez obzira na to koji je razlog nastanka opasnog čudovišta zvanog rak, čovjek ne smije da odustane i mora poboljšati svoj imuni sistem i boriti se dokle god može. Imuni sistem je ključan kod svih bolesti. Ako je imunitet čovjeka dovoljno jak, ćelije raka se uništavaju i spriječava se njihovo daljnje množenje.

Četvrti februar se obilježava kao Svjetski dan borbe protiv raka. Obilježavanjem ovog dana podiže se svijest o ovim oboljenjima, njihovoj prevenciji i liječenju, a također se nastoji pružiti podrška oboljelima i staviti im do znanja da nisu sami, te da trebaju da nastave svoju bitku za život.

rak1Najsigurniji do sada način prevencije protiv raka je jačanje imuniteta, a jačati imunitet možemo unošenjem velike količine zdravog voća i povrća u organizam, čestim šetnjama i  izbjegavanjem svega što je stresno za nas.

Oboljeli više ne moraju da se sami nose sa problemima koje uzrokuje rak. Ne moraju i ne smiju jer je prava podrška oboljelima korak bliže ka ozdravljenju. Iz tog razloga i obilježavamo ovaj dan, da bi ljudima podigli svijest o hiljadama i hiljadama ljudi koji boluju i kojima treba podrška. Vrijeme i otvoreno srce su  najbolji darovi koje možemo darovati, a  ne koštaju nas ništa, stoga budite oslonac i pokažite im da nisu sami!

 

 

Piše: Ajla Šabić