Međunarodni dan borbe protiv droge


PODIJELI.

Dvadeset i šesti juni obilježava se kao Međunarodni dan  borbe protiv zloupotrebe droga. Cilj obilježavanja ovog dana je podizanje svijesti, posebno kod mladih, o štetnosti konzumiranja različitih opojnih droga, te prevenciji zloupotrebe istih. Droga je jedno ogromno zlo kojeg se jako teško osloboditi, ali nije nemoguće. Ona razara porodice, uništava prijateljstva i ubija u ljudima volju za životom. Neki ljudi ne posjeduju tu mentalnu snagu koja bi ih udaljila od opijata i lošeg društva. Takvim ljudima je potrebna naša podrška za ozdravljenje i bolji život.

Bivši ovisnici ne smiju biti tretirani kao zločinci samo zato što se nisu mogli oduprijeti iskušenjima, nego ih trebamo prihvatiti među nas i dati im novu šansu da krenu život ispočetka. Niko ne smije biti žigosan niti diskriminiran zbog svoje zavisnosti o drogama. Upravo zbog tog i obilježavamo ovaj dan! Potrebno je upozoriti mlade na štetnost narkotika i usmjeriti ih na prave puteve u životu, a ne zanemarivati njihove potrebe i dopustiti im da kroče u pakao koji zovemo drogom. Samo zajedno možemo da djelujemo i da doprinesemo smanjenju šteta koje droga uzrokuje pojedincima.

Priloženi video je djelo Zerine Žužo, učenice Prve gimnazije u Zenici. Pogledajte video i razmislite još jednom da li ćete probati drogu ili ne..

Merak.ba