Masovni pohod na Krvavac


PODIJELI.

108 planinara iz raznih dijelova BiH na drugom najvišem vrhu Bjelašnice!

Organizator pohoda je Udruženje za podršku i razvoj sportskog turizma AVANTUR iz Sarajeva. Među planinarima i šef Diplomatskog ureda Belgije u BiH Žan-Pjer Bibujk (Jean-Pierre Biebuyck). Planinari ne pamte kada je dan bio bolji za boravak na planini, vidljivost je bila kao rijetko kada, pa su učesnici mogli vidjeti vrhove nekoliko bh. planina

Klasična planirana planinarska tura u subotu, 26. oktobra ove godine pretvorila se u pravi masovni pohod na drugi najviši vrh Bjelašnice – Krvavac (2062 m.n.v). U pohodu je učestvovalo čak 108 planinara iz raznih dijelova Bosne i Hercegovine a uspješno se održao zahvaljući članovima i organizatorima iz Udruženja za podršku i razvoj sportskog turizma AVANTUR iz Sarajeva. Pohodu su se odazvala brojna planinarska i sportska udruženja pa su se na ovom prelijepom bjelašničkom vrhu mogli toga dana sresti članovi PD “Iman-Vratnik”, PD “Konjuh” Tuzla, “Trekking Travel Club” Zenica, Udruženja “Vedro” Zenica, PD “Tajan” Zenica, PD “Lisin” Srajevo, PD “Bjelašnica”, PD “Miljkovac” Kladanj i PD “Visočica” Visoko.

„Dugo se nije desilo da je dan bio toliko lijep i da su uslovi bili idealni za održavanje ugodnog i nezaboravnog dana na olimpijskoj Bjelašnici. Ovoliki broj ljudi koji se odazvao izletu, dokaz je da Bosna i Hercegovina uistinu ima šta ponuditi i pokazati i da se njeni građani svakim danom sve više okreću njenim prirodnim ljepotama. I dalje ćemo nastojati na najbolji mogući način promovisati potencijale koje imamo.“ – rekao je Muamer Drugovac, direktor i vodič Udruženja „Avantur“.

U pohodu na Krvavac bilo je učesnika, kako naš narad voli reći, od sedam do 77 godina. Posebno je sve prisutne oduševio sedmogodišnji dječak Abaz Babić iz Sarajeva koji je bio u pratnji roditelja. Maleni i simpatični Abaz ispeo se na preko 2000 metara nadmorske visine a da mu osmijeh nije sišao s lica niti se ijednom požalio na umor. Naprotiv, često se vodičima obraćao i pitao da li im treba pomoć.

„Posebna čast i zadovoljstvo bilo je i što se na usponu na Krvavac našao i šef Diplomatskog ureda Belgije u BiH Žan-Pjer Bibujk. Poznato je kako on uživa u prirodnim ljepotama i često je na planinarenju po bh. planinama. Nadamo se kako će i sa ovog druženja i neodoljive Bješanice ponijeti najbolje utiske“ – kaže Muamer.

Na kraju Muamer navodi neke od podataka sa pomenute ture. Učesnici su krenli iz Umoljana u 9 i 30 sati. Pred njima je bio uspon u kojem su trebali savladati oko 710 metara nadmorkse visine. U 13 h učesnici su bezbjedno stigli do vrha, a sa njega su se na početnu tačku u Umoljane vratili oko 17 h. Prevalili su put od nekih 16 km, barem je tako izmjerio GPS uređaj.

Legenda o Krvavcu

Krvavac je jedan od vrhova Bjelašnice sa nadmorskom visinom od 2062 metra te je za samo pet metara niži od njenog najvišeg vrha Opservatorija (2067 m.n.v.) Često pitanje koje se može čuti od svih učesnika koji prvi put idu na ovaj prelijepi vrh obrastao šumom kleke jeste zašto se baš zove Krvavac jer svojim pitomim izgledom u odnosu na neke druge planine i vrhove ne zaslužuje takav naziv.

O nastanku njegovog imena postoji nekoliko priča. Jedna od onih koja se može čuti je da su nekada za vrijeme osvajačkih pohoda  osmatrači tjerali svoje konje da tolikom brzinom izađu na vrh da bi im potekla krv na nos.

U nastavku pregledajte galeriju slika sa pohoda.