Marš mira


PODIJELI.

Evo već devetu godinu za redom održava se Marš mira, pješački pohod koji je dio obilježavanja godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici i njenoj okolini. Izvodi se sa ciljem odavanja počasti žrtvama genocida te podsjećanja na stravične zločine koje su počinile snage vojske i policije Republike Srpske, potpomognute snagama iz Srbije, nad Bošnjacima “Sigurnosne zone UN-a” – Srebrenica, u julu 1995. godine.

Tokom prethodnih godina, mnogi su bili dio ovog pohoda, iz različitih razloga. Neki su osjećali dužnost da iskažu svoje poštovanje onima koji su to isto prošli, samo ne vlastitom voljom. Drugi su na pohod polazili iz želje da pruže podršku porodicama onih koji su stradali, dajući im na uvid da iako ih je država za koju su njihovi najdraži dali svoj život napustila, narod ostaje uz njih. Sve su to validni razlozi polaska na marš, ali jedan od opipljivijih jeste cilj animiranja svih relevantnih aktera, na lokalnom i međunarodnom nivou, za brže hapšenje i procesuiranje osoba odgovornih za počinjene zločine, radi zadovoljavanja pravde kao preduslova za izgradnju trajnog mira i tolerancije među narodima u Bosni i Hercegovine.

mm_2013_najava_fb_export

Marš mira traje tri dana, od 08.07. do 10.07.2013. godine, sa isto toliko etapa. Svaka od etapa duga je između 25 i 30 kilometara. Kolona polazi u ponedjeljak, 08.07.2013. između 08:45h i 09:00h iz Nezuka, opština Sapna pa do Potočara kao krajnjeg odredišta.U toku Marša se na određenim lokalitetima održavaju kraći historijski časovi, na kojima se mogu čuti i svjedočenja preživjelih osoba učesnika “Marša smrti” iz 1995. godine, a mnoge od njih ćete biti u prilici lično upoznati, u koloni učesnika.

I ovogodišnji marš mira priveden je kraju. Učesnici su stiglu na konačnu destinaciju, na tlo zemlje koja je natopljenja krvlju i suzama.

Historija Bosanaca i Hercegovaca, kao i mnogih naroda u svijetu, ispisana je krvlju njihovih predaka. Za dalji razvoj i opstanak države neizbježne su borbe za bolje sutra. Narode Bošnjački, nemojte sebi dozvoliti luksuz da gledate da vaša domovina propada. Ne budite sebični i bezobzirni, ne dopustite da sve ono za šta su se vaši preci borili bude uzalud i da njihova prolivena krv bude razrijeđena u moru suza njihove porodice. Budite časni kao i ljudi koji su dali život za ovu domovinu. Borite se svojom pameću, sposobnošću, spremnošću i spretnošću, ne samo za bolje sutra, već i za bolje danas. To je vaša dužnost, dužnost preživjelih.

Piše: L.Č.