Majka svih rogova, priča Armina Gazića


PODIJELI.

Udruženje za razvoj i podršku planinarstva i sportskog turizma VEDRO iz Zenice priredilo je svojim sugrađanima jedno nevjerovatno predavanje. U amfiteatru Politehničkog fakulteta Univerziteta u Zenici, priređena je projekcija osvanjaja Matterhorna mladog Zeničanina Armina Gazića i njegovog kolege i prijatelja Harisa Kalajdžisalihovića.

Prije no što krenemo s pričom, da vas upoznamo s Matterhornom. Matterhorn je planina u planinskom lancu Alpa na granici između Švicarske i Italije, te doseže nevjerovatnih 4478 metara. Matterhorn je prvi osvojio Edward Whymper davne 1865. godine. Od prvog uspona, pa sve do danas, mnogi alpinisti širom svijeta su osvojili najteži vrh Alpa,  Matterhorn, a u junu 2013. Armin Gazić i Haris Kalajdžisalihović su im se pridružili. Pred punim amfiteatrom, Armin je prepričavao, dosad, svoju najvažniju priču. Publika je bila očarana, a bez teksta je ostala nakon prikazanog dokumentarca BHT1, koja je medijski pratila Armina od početka priprema, pa sve do samog osvajanja samog roga.
Nakon prikazanog klipa, Armin je bio otvoren za pitanja gostiju i medija.

Armine, možeš li nam predstaviti kako su tekle tvoje fizičke pripreme?
Haris i ja smo se spremali unazad nekoliko mjeseci, prije samog uspona. Naporno smo treninarli svaki dan, trčanje, teretana, usponi na lokalne planine i sl. Pored napornih treninga, pazili smo i na ishranu, koja također igra važnu ulogu pri ovakvim usponima.

Koliko ste se  psihički pripremali? Da li je strah prisutan?
Strah je uvijek prisutan, sama motivacija i strahopoštovanje prema planini i prirodi su dovolje da se prevaziđu bilo kakve prihičke prepreke.

Nakon Matterhorna, koji je idući cilj?
Nakon Matterhorna, planiram se popeti na Sjevernu stijenu Eiger, no o tome nešto više na ljeto.Pored mnogobrojnih gostiju, noć su još uveličali gosti iz Sarajeva, Udruženje planinara AVANTUR, te Omladinsko Udruženje VIZIJA iz Novog Travnika, te Edin Kundalić, jedan od zeničkih pionira alpinizma. Armin Gazić i Haris Kalajdžisalihović su nedavno dobili priznanje Sportskog saveza Bosne i Hercegovine za uspon, ekipa portala Merak.ba im čestita na ovom priznanju, a VEDRO je također iskazalo svoju zahvalnicu Arminu za doprinost alpinizma u Bosni i Hercegovini. Pratite Armina, VEDRO i mnoge druge aktivne mlade u BiH na portalu Merak.ba putem facebook-a i twitter-a.

Foto: Amel Selimović
Piše: Nino Mujkić