Ljubav zaključana na mostu


PODIJELI.

Nekad biste, kako bi dragoj osobi pokazali da je volite, pisali ljubavna pisma ili pjevali  pod prozorom. Danas ljubavnici pokazuju svoju ljubav zaključavajući je katancima na ogradama mostova širom svijeta.

Iznad rijeke Sene nalazi se most Ponts des Arts ili Most umjetnosti koji je postao jedna od nezaobilaznih atrakcija glavnog grada Francuske, na kojoj parovi ostavljaju katance. Pješački most Ponts des Arts izgrađen je 1804. godine i ima devet lukova. Spaja Francuski institut i centralni trg Louvrea. S godinama je ograda mosta preplavljena katancima koje ostavljaju zaljubljeni iz cijelog svijeta, a na njih stavljaju svoja imena ili poruke koje uglavnom samo njima imaju posebno značenje. Osim što ga najčešće posjećuju zaljubljeni, na mostu često zbog prekrasnog pogleda na grad vrijeme provode brojni umjetnici kao i svi oni koje vole romantične prizore.

Posjetioci pišu imena na već postojece katance ili kače nove sa svojim imenima koje su donijeli, a ključeve bacaju u Senu.

Vjeruju da su njihove ljubavi tako zaključane zauvijek, a ne propuštaju priliku ni da se fotografišu.slika1.jpg
Ne postoje sigurne procjene da li bi katanci na mostu, koji se nalazi odmah pored katedrale Notr Dam, mogli da nanesu štetu jer slobodnih mjesta na ogradi već nestaje. Ali, kako kažu prodavači: „za jednu čvrstu i iskrenu  ljubav, naći ćemo mjesta za jedan katanac“.

Grad ljubavi, svjetlosti, najromantičniji grad na svijetu su samo neke od najpopularnijih fraza kojima posjetioci iz cijelog svijeta opisuju Pariz.slika3.jpg

“Uvijek ćemo pamtiti Pariz”, “Pariz, ti i ja”, “Zauvijek” su samo neke od poruka koje zaljubljeni širom svijeta ispisuju na katance koje potom zaključaju. A ukoliko još niste zaključali svoje srce, sada znate gdje možete zapečatiti svoju ljubav…

Piše: Emina Bilić