Ljekovitost sjemenki lana


PODIJELI.

Lan je jedna od najstarijih biljaka koja se uzgaja preko 5000 godina u umjerenim i tropskim područjima. Upotrebljava se u različite svrhe kao što su ljekovite, kulinarske, proizvodnja tekstila, a u Evropi je poznat kao najstariji izvor ulja.

Lan je bogat omega-3 masnim kiselinama, željezom, kalcijem, proteinima, vitaminima, magnezijem, cinkom i selenom. Energetska vrijednost 100gr sjemenki lana sadrži 42% masti, 29% ukljikohidrata i 18,2% proteina.

Sjemenke lana se koriste u razne ljekovite svrhe:

  1. Štite od kardiovaskularnih bolesti i pomažu u oporavku nakon srčanog udara ali su u djelotvorne i u njegovoj prevenciji.
  2. Pomažu u snižavanju holesterola i smanjuju rizik oboljenja jetre
  3. Učinkovite su u suzbijanju raka dojke, prostate, jajnika i debelog crijeva.

Sjemenke lana i laneno ulje bogati su i alfa linoleičnom kiselinom koja je korisna za djelovanje protiv raka.

  1. Poboljšavaju probavu, omogućavaju brži i lakši protok hrane kroz crijeva, te ublažavaju nadutost i zatvor.
  2. Pomažu kod jačanja kose i potiču njen rast. Omega 3 kiseline u sjemenkama lana njeguju kosu, održavaju je zdravom i sjajnom, dok vitamin E njeguje korijen kose i vlasište.
  3. Hidratiziraju kožu i pomažu pri uklanjanju osjećaja suhoće kože, crvenila, akni, iritacija na koži, osipa, bora i opeklina od sunca.

Sjemenke lana se mogu pripremati sa raznim jelima kao dodaci, ulje lana kao preljevi za salatu, možete ih pomiješati sa jogurtom ili smoothijem, dodati ih u tanjir zobenih ili drugih zdravih pahuljica i jesti kao užinu. Lan je, kao što smo napisali, iznimno bogat brojnim ljekovitim tvarima i navedeni su samo neki od njegovih ljekovitih dejstava ali dovoljno da bi odmah danas uveli lan svakodnevno u svoj jelovnik.

Piše: Lamija Neslanović