Legende ne umiru Zaim Muzaferija


PODIJELI.

Čitavo moje djetinjstvo obilježila je pjesma “Bila je lijepa” grupe Macbeth. Naravno, tada nisam shvatala pravu simboliku koju kriju riječi, ali voljela sam tu pjesmu ponajviše zbog dobročudnog dede koji se pojavljuje u spotu. Uvijek mi se srce topilo kada bih vidjela ga kako polahko korača kamenim stepenicama ili uvlači dim cigarete. Vjerovatno je to jer me podsječao na mog dedu koji već odavno nije među živima. A tom pognutom, dobročudnom starcu iz spota ime je Zaim Muzaferija.

Rođen je na današnji dan prije tačno 92 godine i bio je jedan od najistaknutijih bosanskohercegovačkih glumaca. Živio je skromnim životom sa svojom porodicom u Visokom. Muzaferija je, kako je i sam govorio, išao dvadeset godina na fakultet, ali diplomom se borio protiv gladnih godina. Radio je kratko kao profesor francuskog, a kasnije i i njemačkog jezika i učenici su ga voljeli. Ponekad je morao izostajati sa časova zbog uloge u filmu, ali bi svaki put đacima našao prikladnu zamjenu kako ne bi ostajali bez dragocijenih časova jer se Muzaferija mnogo zalagao za obrazovanje.

Pored glumačke i profesorske karijere, on je također u vlastitom domu bio i poljoprivrednik, stolar, tapetar, zidar i šta sve ne. A njegov dom i porodica slovili su za jednu od najsložnijih porodica, kakve se danas rijetko sreću. Muzaferija se teška srca odvajao od njih i vodio je mnogočlanu porodicu na svaku dodjelu nagrada, gdje bi, umjesto skupih i fensi večera, jeli čevape.

A njegova glumačka karijera počela je sasvim slučajno pozivom na snimanje filma “Uzavreli grad”. Asistent Veljka Bulajićaga je pozvao u Zenicu da okuša svoju sreću u filmu,i ne samo da je dobio ulogu, nego je iste godine dobio i prvu specijalnu nagradu u Puli. Igrao je u preko 100 filmskih i televizijskih projekata i nagrađivan je za uloge u mnogim filmovima i predstavama. Takođe se bavio i poezijom.

U novembru 2003. godine naš velikan je u krugu svoje porodice u Visokom preselio na bolji svijet. Poslije njegove smrti, Visoko svake godine održava manifestaciju u njegovu čast pod nazivom “Dani Zaima Muzaferije” na kojoj se promovišu katalozi, izložbe, predstave i filmovi. Ta manifestacija služi mla?im generacijama kao podsjetnik na tog starca sa milim oćima, da nikad ne zaborave lik i djelo jedne legende, jednog i nezamjenjivog Zaima Muzaferije!

LINK PJESME BILA JE LIJEPA:

Piše: Ajla Šabić