Kristina, Dijana i Maja – Prve radnice socijalnog preduzeća “Dječija sreća”


PODIJELI.

U sklopu YEP lokalnih inicijativa (projekat “Dječije carstvo”) uspješno je registrovano socijalno preduzeće “Dječije carstvo” udruženja Start iz Banja Luke.

U saradnji sa udruženjem modnih kreatora D.OR.F, udruženje Start registrovalo je socijalno preduzeće čija je pretežna djelatnost proizvodnja odjeće za djecu. U procesu promocije projekta, animiranja i selekcije kandidatkinja za zaposlenje ključnu ulogu imao je Klub za traženje posla Banja Luka (JU Zavod za zapošljavanje RS, Filijala Banja Luka), a veoma važnu podršku pružili su i Centar za socijalni rad Banja Luka i Škola učenika u privredi. Proces selekcije kandidatkinja nije tekao očekivanom brzinom ali je uz pojačane aktivnosti uključenih udruženja i pomenutih partnera implementiran u roku koji je omogućio dovoljno vremena za obuku budućih radnica.

Kristina, Dijana i Maja su tokom obuke pokazale najviše vještina i želje za napredovanjem. Kao rezultat ponuđeno im je zaposlenje te su ugovore o radu potpisale početkom oktobra. Prema njihovim riječima radno vrijeme provode u veoma relaksiranoj atmosferi u odnosu na velike fabrike u tekstilnoj industriji. Navode da imaju punu podršku i dosta razumijevanja od modnog dizajnera Duška Oraščanina, koji nakon vođenja obuke upravlja i procesom proizvodnje.

U prilogu pogledajte fotografije kakva vlada atmosfera socijalnom preduzeću Dječije carstvo.

yep.ba/merak.ba