Krenite „ sokakom sreće“ i uzmite bisere koji su na vašem putu


PODIJELI.

On uvijek najavi svoj dolazak najljepšim mirisom i donese nam proljeće koje toliko miriše da moja duša sva bude od njega. I uvijek jednako najavljuje svoj dolazak.
Sve lijepe stvari, svi važni dolasci uvijek pronađu  put do čistog srca. Suptilno, ali veličanstveno se  naš mjesec  Ramazan najavi  svake godine.  Skoro da je nemoguće opisati emocije i osjećaje  koji nas savladaju u njemu. Zato svoje ruke pružam ka njemu i govorim : „ Dobrodošao  najljepši mjeseče, mjeseče najvećih skrivenih blagodati.
Pa  kad kandilji daju svoje odobrenje da je kraj posta , i svi pohrlimo ka sofri doveći Allahu dž.š. da nam ukabuli post tada shvatim da od muslimana nema sretnijeg čovjeka.
U djetinjstvu sam  voljela dane provedene  u ramazanu, iako kao svako dijete nisam zaista shvatala čemu gladovanje, pa ustajanje na sehur i iščekivanje iftara.  Pa smo onda  kao djeca svi malo  postili, pa malo „ našivali“ praveći se važni i izdržljivi. Zapravo su nas naše majke na taj način pripremale na dan kada ćemo  imati obavezu da postimo  cijeli mjesec ramazan.  Već  tada sam osjećala veliku Allahovu milost i bereket, iako sam sve to posmatrala nevinim dječijim očima i uvijek nestrpljivo čekala kada ću otići po somune ,  jer  je cijela ulica mirisala njima. Miris somun je najavljivao završetak posta, iftara koji se uvijek dočekivao u društvu dragih ljudi.
Danas kada sam odrasla i kada znam značenje i posebnost mjeseca ramazana molim Uzvišenog da ga dočekamo  živi, zdravi i spremni  kako bismo mogli da se u potpunosti  predamo ibadetu i Gospodaru.
Zato radujmo se se njegovom dolasku u ovom vremenu materijalizma, i nedostatku duhovnog mira.   Iskoristimo ga da se uzdignemo na veći nivo kroz poslušnost  Stvoritelju.
Radujmo se tim danima i noćima kada će dove biti uslišene, sadake primljene, dobročinstva umnožena,  a kažnjavanje odgođeno. Krenite  „ sokakom  sreće“ i uzmite bisere koji su na vašem putu. Samo ih treba  strpljivo kupiti.

I zaista rastanak  s ramazanom  teško pada . Ako za njim plaču nebesa, zemlja i meleki , kako mi da ne tugujemo?

Gospodaru  Naš,  smiluj nam se , očisti naša srca i zbliži ih.  O kako si  Ti divan Zaštitnik i divan  Pomagač.

RAMAZAN MUBAREK OLSUN VAM ŽELI  MERAK.BA

Piše: L.B.