KRALJICA VEŠMAŠINA


PODIJELI.

U okviru  18. MKM Zeničko proljeće, 12.4.2013.godine, održana je treća premijera  Bosanskog narodnog pozorišta. Tada je odigrana lutkarsko-igrana predstava za djecu „KRALJICA VEŠMAŠINA“, a u produkciji Dječije, omladinske i lutkarske scene.
Predložak za predstavu napisala je Anica Tomić, a za režiju i tekstove pjesama zaslužna je Jelena Kovačić. Predstavu su vizuelno uredili Leo Vukelić i Iva Matija Bitanga. Oni su bili zaduženi za scenografiju, kostimografiju, kreaciju i izradu lutaka, dok je muziku komponovao  Nenad Kovačević.

Rediteljka je naznačila da je to priča o kraljici Vešmašini i njenom kraljevstvu, te da je to, ustvari, neobična verzija Romea i Julije sa sretnim završetkom. Anica Tomić je tu predstavu izmaštala za svoga brata, tadašnjeg četverogodišnjaka, a potom ju je odlučila i zapisati, te ju – na pozorišnim daskama –  predočiti drugim djevojčicama i dječacima.
Iza vrata vesele kupaonice je jedno, sasvim čudnovato, kraljevstvo. Tu kraljuje Vešasto Visočanstvo. Iz ladica ispadaju Čarapinci i Potkušuljci, a ministar Šlauf se brine o zdravlju Kraljice i sprema joj umirujući čaj od praška.

Dok djeca svako jutro peru zubiće, tamo – u ladicama ormara – potkošulje, gaće, čarape i ručnici žive svoje neobične živote. Zaljubljuju se i svađaju, ali i rješavaju sve svoje nesporazume, a brinu se i o količini praška. Zato, djeco, dobro otvorite oči i napnite uši – jer ovo je priča čudna, nevjerojatna, ali istinita. Povjerujete li u nju, možda se i vama dogodi nešto slično. I još nešto, ova je predstava posvećena svima onima koji znaju da stvari, baš kao i ljudi, imaju svoje priče. Zato kada vas drugi put zatekne nered u kupaonici, pogledajte malo bolje, možda je i vaša kupaonica nečije Kraljevstvo.

Predstava je namijenjena djeci uzrasta od četiri i više godina, a nudi dobru zabavu. Predviđamo dug život.

 Piše: mr.sc. Miroljub Mijatović

 Foto: Nihad Mujačić