Koliko dobro pamtite lica?!


PODIJELI.

Kada je u pitanju pamćenje nekih detalja o osobama, ljudi se uglavnom dijele na one koji pamte lica i one koji pamte imena. No, bilo kako bilo,  svi smo mi skloni da sami procjenjujemo u čemu smo bolji. Tačnost takvih procjena može varirati. Ako ste od onih koji smatraju da odlično pamte lica, u nastavku Vam prenosimo način na koji to možete i provjeriti.

O čemu se zapravo radi?!

Donosimo Vam psihološki test koji mjeri koliko ste u stanju da se prisjetite nečega što se nedavno dogodilo odnosno “privremenu” memoriju. Pretpostavka je da, ukoliko ste umorni,  nećete biti podjednako dobri u prisjećanju kao kada ste u odmornom stanju, prema tome:  Just relax!

Test je na engleskom jeziku (ali bez brige, u nastavku ćemo Vam pojasniti šta treba da radite) i link je preuzet sa BBC-jevog web portala.  Sastoji se iz tri dijela. U prvom dijelu ćete vidjeti 12 lica različitih ljudi, a nakon toga je potrebno da napravite pauzu od 5 minuta i radite nešto drugo. Zatim slijedi drugi dio testa, identičan prvom, kao i sama procedura istog. Oba djela traju po minut ili dva, a ono što je zaista važno za dobijanje što tačnijih rezultata jeste pravljenje pomenutih petominutnih pauza. Treći dio testa zapravo je svojevrstan ispit, a njegov sadržaj nećemo vam otkrivati, kako to saznanje ne bi utjecalo na rezultate testa:

Kliknite OVDJE kako biste  pokrenuli test

O istraživanjima pamćenja lica

Istraživanja pamćenja lica rađena su u okviru ispitivanja spavanja, odnosno utjecaja manjka sna na kognitivne performanse. Tako su naučnici došli do interesantnih podataka kada su u pitanju pamćenje lica i nedostatak sna:

  • Pamćenje lica nije pod utjecajem manjka sna. Osoba koja nije spavala i do 35 sati može postići identične rezultate kao i osoba sa redovnim snom;
  • Područja mozga koja su pod kontrolom pomenute “privremene” memorije mogu biti pod utjecajem produženog manjka sna i/ili starenja. Tako će, na primjer, 65-godišnjak sa normalnim ritmom spavanja moći da ima identična postignuća na ovakvim testovima kao i 20-godišnjak koji nije spavao 36 sati.

Pripremio: Adis Kriko