Ko jede čokoladu duže živi


PODIJELI.

Rijetki su oni koji mogu reći da su imuni na čokoladu. Prema čokoladi je teško biti indiferentan – ona se ili voli ili mrzi, nema sredine!

coko3Čokolada je jedna od najpoznatijih i najomiljenijih slastica. Riječ je o namirnici koja predstavlja vrijedan izvor energije svojstvene arome, slatkog okusa i jedinstvenog osjećaja topljenja u ustima.To je poslastica koja se dobiva miješanjem kakaove mase s većom ili manjom količinom šećera.

Čokolada je jedna od  najčešćih namirnica koje se izbjegavaju pri sprovođenju raznih dijeta, ali naučnici su dokazali da to baš i nije pametno. Čokolada pomaže u učenju, ona je zaslužna za dobro raspoloženje, čak su istraživanja pokazala da ko jede čokoladu duže živi.
Tamna čokolada štiti zdravlje srca i kardiovaskularnog sustava. Bez obzira na svoj slatki okus, ima niski glikemički indeks. To znači da konzumiranje tamne čokolade ne podiže razinu šećera u krvi, što je dobra vijest za dijabetičare. I ne samo to – flavonidi, koje sadrži čokolada, upravo liječe dijabetes, jer poboljšavaju osjetljivost stanica na inzulin i glukozu.

I zato birajte tamnu čokoladu, ona ima puno više antioksidansa od bijele i mliječne čokolade. Za najbolji učinak bilo bi idealno jesti 500mg flavanola na dan. Ta količina jednaka je pet kockica čokolade. Ni više ni manje. Jedenje čokolade prije ispita pomaže pri boljem rješavanju različitih matematičkih zadataka.

Piše: Emina Bilić