Književna manifestacija „Veče s Galijom“ na zeničkom IPF-u


PODIJELI.

Sinoć je u prostorijama zeničkog Islamskog pedagoškog fakulteta održana promocija knjiga: Suza na mezaru, Kapija života i Ispod duge, sarajevskog novinara i književnika Mugdima Galijaševića.
Sedžida Beganović-Isaković, moderatorica večeri, kazala je da ova promocija nije klasična bibliotekarska promocija, prožeta suhoparnim iščitavanjem odlomaka knjige, nego promocija organizovana prije svega za drage prijatelje i ispunjena toplinom i ljubavlju. U ulozi promotora Galijaševićeve trilogije bili su: Bajro ef. Džafić-gl. dobojski imam, Senad Čišija-direktor Gradske biblioteke u Kaknju i Midhat Kasap-direktor Gradske biblioteke u Zenici.

Osvrnuvši se na djelo „Suza na mezaru“, gdin. Džafić je kazao da bi svi Bošnjaci trebali imati ovu knjigu na svojim policama, jer je ona vječiti čuvar historije i emocije jednog naroda. Knjiga je pisana u originalnom stilu, kombinacijom novinarske i književne priče, u kojoj glavni lik, novinar, osjeća i prenosi neispričane priče bosansko-hercegovačkih šehida. Čitanjem recenzije Faida Softića o ovom djelu, gdin. Kasap je dodao da je Mugdim Galijašević veliki čovjek u čijim djelima nema mržnje, niti želje za osvetom, nego samo želja da se od zaborava istrgnu mnogobrojne ljudske sudbine.
„Historičari zapisuju datume bitaka, brojeve i događaje, a da nema književnika kao što je Galija, ne bismo znali ništa o ljudskim sudbinama, emocijama i odnosima koji su vladali između ljudi u ratnom Sarajevu. Pisanjem o njima i njihovim sudbinama, on ih otima od zaborava“-kazao je Senad Čišija, promovišući knjige Kapiju života i Ispod duge.

Specijalne gošće manifestacije bile su članice zeničkog hora En-nahl, koje su svojom izvanrednom izvedbom ilahija počastile prisutne goste. Na kraju večeri, prisutnima se obratio i autor Mugdim Galijašević i najavio izlazak svoje četvrte knjige, koja bi svjetlo dana trebala ugledati krajem aprila.

Piše: Dženan Bilajac