Kako zaštiti kožu u hladnim zimskim danima?


PODIJELI.

Zimski uvjeti zahtijevaju posebnu njegu kože kojoj ne odgovara izloženost hladnoći, vjetru, suhom zraku i zatvorenim prostorijama, te čestim promjenama temperature. Svake zime moramo koži posvetiti više njege, jer njoj nikako ne odgovaraju svi prethodno navedeni uvjeti. Sve to opterećuje kožu. Lice nam poprima umoran i siv izgled, koža postaje suha, zategnuta, ponekad i crvena, ruke su hrapave, usne ispucale a sve su to pokazatelji da koža gubi elastičnost, gipkost, svježinu zbog čega postaje sklona borama. Kako to spriječiti, kako preduhitriti „izdajničke“ tragove starenja na koži lica i tijela?

Na ljepotu i zdravlje  kože najviše utiču ovi faktori:

1. Ishrana
Ovo je doista najvažniji faktor za lijep i zdrav ten svake osobe. Trebamo izbjegavati nezdravu hranu, tj. pržena, masna jela, previše slatkiša itd. Naša koža voli uravnoteženu ishranu, i sve što pojedemo jednim dijelom se oslikava na njoj. Svakako  tu ravnotežu u ishrani  napravite s unosom vitamina A i E u organizam.

2. San
Da bi vaše tijelo moglo normalno da  funkcionira, potrebno mu je pružiti 6-8 sati sna. Nedostatak sna će se pokazati na vašoj koži, jer se kožne stanice i mišićno tkivo najviše obnavlja dok spavamo.
Zato zapamtite da sve vaše neprospavane noći i nedostatak sna uzrokuju ubrzanje starenja, gubitak elastičnosti kože te bljedilo, bore, podočnjake i druge negativne pojave.

3. Voda
Pored zdravlja na koje dovoljna količina vode koju unosite utiče, tu je naravno i uticaj na vašu kožu. Trebate unositi dovoljno vode da bi spriječili dehidraciju, što bi se loše odrazilo na vašoj koži. Voda pomaže i čišćenju organizma. Preporučuje se da dnevno pijete 2 – 2,5 litra vode.
Ukoliko uzimate više kofeina tokom dana, trebali biste da pijete više vode.

4. Kisik
Stanicama kože za život je potreban kisik, u suprotnom dolazi do oštećenja kože.
Kisik je najvažnija hrana naše krvi. Prevelikim unošenjem nikotina u organizam dolazi do razgrađivanja  i smanjenja proizvodnje kolagena. Kao posljedica nastaju bore i smanjuje se elastičnost kože. Pušenje dovodi i do sužavanja krvnih žila, a time i do smanjene opskrbe kože kisikom. Ako želite imati glatku i blistavu kožu – prestanite s pušenjem.

5. Stres
Svakodnevni stres dovodi do začepljenja pora i naša koža ne može normalno „disati“.
Stres povećava i razinu hormona kortizola što se može očitovati kroz razne upalne procese na koži –  svrab, crvenilo, osip i slično.

Piše: Lejla Brkić Drinić