Kako vratiti izbrisane podatke sa računara?


PODIJELI.

Pao vam je sistem,nakon formatiranja izbrisani su vam svi podaci sa hard diska, kako riješiti taj problem?
U nastavku vam predstavljamo  Recuva- besplatan i jednostavan software (program) za povratak izbrisanih fajlova. Prvo što je potrebno jeste da preuzmete setup sa slijedeće adrese: http://www.filehippo.com/download_recuva. Recuva zauzima samo 3 mb, tako da će vam za download ( preuzimanje ) trebati veoma malo vremena. Nakon što se preuzimanje završi, instalirajte program u nekolika koraka. Nakon instalacije, dvoklikom pokrenite program sa desktopa.
Otvoriće vam se ovakav prozor:
recuva-02

Kao što vidite, treba da izaberete kakav je tip fajla koji želite da povratite: slika, video, pjesma, dokument ili nešto drugo. Ukoliko znate tačno ime izbrisanog fajla, kliknite “Cancel”, a ukoliko želite da vidite šta predlaže sam program, izaberite tip fajla i kliknite “Next“.

U sljedećem koraku Recuva Vas pita gdje se fajl nalazio na hard disku, tu izaberite neku od ponuđenih opcija. Nakon toga, počinje skeniranje. Ukoliko fajl ipak nije pronađen, vratite se jedan korak unazad i označite opciju “Deep Scan”, čime ćete povećati mogućnost da se fajl pronađe. Kada se skeniranje završi, pojaviće se spisak obrisanih fajlova koji su pronađeni.

povrat-podataka-slika_6

Ukoliko pored fajla stoji zelena boja, to znači da imate maksimalnu mogućnost da ga vratite. Narandžasta boja označava malu mogućnost pronalska traženog fajla, a crvena skoru nikakvu. Kada ste pronašli vaš fajl, selektujte ga i kliknite “Recover” ( dugme u donjem desnom uglu ). Sada izaberite mjesto gdje ga želite vratite i kliknite “OK”. Ako ste sve uspješno uradili, pisaće vam da je vraćanje fajla završeno!

merak.ba