Kako su nastale čuvene “starke”?


PODIJELI.

Mislimo da ne pretjerujemo kada kažemo da su starke najpopularnije  na svijetu, tenisice za kojima luduju oba spola, sve generacije, a uz veliki izbor boja i stilova, svako nađe nešto po svom ukusu.

Originalno zvane Converse All-Stars ili Chuck Taylor All-Stars proizvedene su davne 1917. godine te su isprva bile namijenjene sportašima, tačnije košarkašima stoga ne čudi da ih je popularizirao košarkaš s čijim imenom i danas povezujemo starke – Chuck Taylor.

Svoju popularnost, Conversice su stekle nakon prvog svjetskog rata te se od tada proizvode u različitim varijantama – bojama, visinama, uzorcima…


70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća, starke su postale simbolom alternativne subkulture kada su ih nosili najpoznatiji rokeri i punkeri tog doba, primjerice Ramonesi, Nirvana, Green Day i ostali.

Koliko su starke voljene i kod nas, svjedoči pjesma “Starke” benda Crvena Jabuka čiji frontmen u svojoj kolekciji posjeduje više od 200 pari bezvremenskih tenisica.Iz godine u godinu, popularnost starki ne jenjava zbog svoje udobnosti ili lakoće kombiniranja sa gotovo svim odjevnim predmetima. U jedno smo sigurni – starke su vječne.

Merak.ba

teen385