Kako se danas zovemo?


PODIJELI.

Prema zvaničnim statističkim podacima, najčešća muška imena u Bosni i Hercegovini su Amar i Luka, a ženska Amina i Marija. Uz navedena imena vežu se još i Ajla, Ana, Lamija, Tarik, Milica, Nikola.

U našoj zemlji,  imena najčešće daju po nekim poznatim ličnostima, bili da su to glumci, pjevači, vjerski službenici i sl. Interesantno je koliki uticaj imaju mediji na sam akt ovog djela.
Nekada se u Bosni i Hercegovini imena davala po didama, nenama/bakama, amiđama/stričevima, dok  danas to više nije moderno. Ukoliko se zoveš Hanka, Senija, Marica, Savo, Ahmed… odmah nisi „in“, djeca ti se smiju i kažu kako imaš ružno ime.

Jedno vrijeme, dok su bile aktuelne meksičke sapunice, roditelji su davali djeci imena po glavnim glumcima poput Hose Armando, Fernando, Lusio dok su ženska imena bila Esmeralda, Marisol, Gabriela itd. Tada se nije moglo znati ko je ko po nacionalnoj pripadnosti, jer se kod nas u Bosni i Hercegovini, na osnovu imena određuje na kojoj si strani.
Danas su aktuelne turske sapunice i odmah su ih Bosanci i Hercegovci prigrlili kao da su im članovi porodice u ulozi glumaca. Neki ih gledaju, kažu poučne, ma šta to značilo, dok drugi gledaju iz navike, nemaju šta drugo gledati pa našli sapunicu. Likovi odnosno glumci su odmah idoli našoj djeci, pa djeca počinju sama sebe prozivati i poistovječivati se sa Sulejmanom, Mustafom, Demirom, Hurem, Asi itd.

Trebamo imati na umu da samim činom davanja imena po nekim poznatim, stranim ličnostima gubi se nacionalni identitet jedne zemlje kao i njenog naroda. Bez obzira kako se zovemo, trebamo ponosno stati iza svog imena, jer ono je dio nas kao i želja naših roditelja.

Piše: E. S.