Kako se boriti sa osobom koja stalno kasni


PODIJELI.

Sigurno i u vašem društvu postoji osoba koja nikad ne stiže u dogovoreno vrijeme? Petnaest minuta akademskog kašnjenja se može oprostiti, ali šta kada to kašnjenje počne prelaziti svaku granicu vašeg strpljenja?

Donosimo vam nekoliko korisnih savjeta kako natjerati tu osobu da se počne ponašati odgovornije prema vama.

– Prvo, nikad ne vjerujte osobi koja kasni da će doći na vrijeme! Drugim riječima, ne nadajte se jer ne možete očekivati od osobe koja konstantno kasni da se pojavi onda kada ste se dogovorili, uprkos silnim obećanjima te osobe da će se  promijeniti.

kasnjenje1

– Pokušajte razumjeti zašto ta osoba stalno kasni. Razlog vjerovatno nije taj što su te osobe sebične ili pune sebe, pa žele da ih neko čeka. Možda im je život u [highlight]frtutmi[/highlight], pa stalno lete ovamo, lete

– Opustite se. Njeno kašnjenje, njen je problem. Stoga, dozvolite toj osobi da prekorači, recimo, 20 minuta prije nego se naljutite na nju. Potrebno je dosta  strpljenja i volje, ali je bolje tako nego da svoje nerve trošite na takve stvari i da vam one uzrokuju stres.

– Prilagodite  svoja razmišljanja i svoje ponašanje. Ako znate da se osoba nikad ne pojavljuje na vrijeme, onda nemojte ni biti razočarani kada se ta osoba stvarno ne pojavi na vrijeme. I kada to znate, možete i vi slobodno kasniti na dogovor, bolje je nego da sami čekate i ljutite se jer te osobe još uvijek nema.

– Slažite osobi vrijeme. Ako naprimjer predstava u pozorištu počinje u 9 sati, osobi koja kasni recite da počinje u 8.30. Osim što će se, vjerovatno, pojaviti tačno na vrijeme i vi nećete biti isfrustrirani njenim kašnjenjem, također joj i činite uslugu za ubuduće.

kasnjenje2

– Ponesite sa sobom nešto što će vam ubijati dosadu dok čekate. Knjiga, papir i olovka ili možda neka igrica na mobitelu… Sve su to stvari koje vam mogu pomoći u čekanju. Vrijeme će proletjeti dok trepnete okom, pa nećete ni primijetiti da je osoba zakasnila.

– Odredite joj granicu. Stavite joj do znanja, naravno na lijep način, da se ponaša nezrelo i neodgovorno, te da vas time povređuje. Kada osoba pređe granicu vašeg strpljenja, spakujte se i idite. Istina je da ste izgubili vrijeme čekajući tu osobu, ali sada ta osoba zna na čemu je, pa će se naredni put pojaviti na vrijeme. Shvatit će da je vaše vrijeme dragocjeno i  postat će mrvicu razumnija.

– A ako ste slučajno upravo vi ta osoba koja kasni, shvatite samo da se vremenom ne može upravljati, ali vi možete upravljati sobom u vremenu. Potrudite se da dođete na vrijeme. Osim što će osobi koja vas čeka biti izuzetno drago, ujedno ćete i  stvoriti sebi dobru naviku u školi,  poslu i sastancima. Jer ako ne možete da upravljate vašim vremenom, zapitajte se čime onda uopće možete da upravljate.

Piše: Ajla Šabić