Kako napraviti halvu?!


PODIJELI.

Halva je dezert koji se široko konzumira diljem svijeta. Nju slatko tamane ljudi iz: Albanije, Bangladeša, Indije, Grčke, Egipta, Argentine, Irana, Malte, Poljske, pa tako i sladokusci iz Bosne i Hercegovine. Ona se ubraja u tradicionalna bosanska slatka jela i pronalazi mjesto u srcima i stomacima velikog broja Bosanaca i Hercegovaca.

Ukoliko je pala kasna noć, sve su prodavnice zatvorene i vama se jede slatko, a u kući nemate namirnice za neki zamišljeni kolač, napravite halvu. Jako brzo, jednostano i slatko.

Slika 1.

Sastojci:

  • 110 g maslaca
  • 110 g brašna
  • 110 g šećera
  • 220 ml vode

Priprema

  1. Prije nego sto počnete praviti ovu ukusnu poslasticu prvo pripremite i izmjerite sve potrebne sastojke.
  2. Sjedinite šećer i vodu, stavite na šporet i kuhajte par minuta, miješajte dok se šećer ne istopi i ostavite na stranu.
  3. U šerpu rastopite maslac i kad počnu da se stvaraju mjehurići, smanjite temperaturu, dodajte brašno i miješajte konstantno koristeći drvenu kašiku dok ne dobijete nježnu, tamno smeđu – zlatastu boju. Za pripremu možete koristiti i dublju tavu.
  4. Gotovom proprženom brašnu dodajte topli zaljev i nastavite mješati drvenom kašikom nastojeći da se razbijete formirane grudvice.
  5. Halva je gotova kada primjetite da ste postigli željenu konzistenciju. Ona treba da se odvaja od zidova posude koju koristite za njenu primjenu, odnosno od drvene kašike. Ukoliko želite, masu halve možete izvući u različite oblike primjenom raznih kalupa.
  6. Gotovu halvu vadite na tanjir pomoću kašike i pospite po želji, šećerom, cimetom, orasima, bademima i slično. Kao izuzetno aromatičan slatki začin pokazao se rogač.

Halva se može pripremiti i sa pekmezom, gdje u  masu za njenu pripremu, negdje pri kraju, pripreme halve, dodajete željenu količinu pekmeza.

Prijatno!

Slika 2.

Pripremila: Lejla Čoloman