Kako motivisati dijete da uči?


PODIJELI.

Mother and child drawing togetherJasno je da je svako od nas prošao kroz istu nezainteresovanost i poteškoće u školi. Ali, kada sljedeći put podignete glas na svoje dijete jer je dobilo lošu ocjenu, sjetite se da ni vama nije bilo lahko pronaći pravu motivaciju u školskim klupama. I zapamtite da ćete grubim riječima i udarcima postići samo kontraefekat. Biti roditelj i pomoći djetetu nije lahak posao, stoga dajemo vam par savjeta kako da motivišete dijete da postane bolji učenik

 

1. Za početak, uvijek držite stranu svog djeteta. Posebno u srednjoj školi, djetetu je potreban oslonac jer tek počinje da razmišlja zrelo i uviđa svoje vlastite greške. Pričajući mu o tome kako je nesposoban i neambiciozan samo ćete postići to da vam dijete uzvrati nepovjerenjem i nervozom, a željeni cilj postat će vam dalji nego ikada ranije

2. Provjeravajte njegove zadatke i učite ga da postane odgovoran. Možete se kod učitelja/nastavnika/profesora raspitati koliko je vaše dijete pažljivo na času, gdje sjedi ili da li dobro razumije zadatke. Naravno da ćete mu pomagati koliko god je to potrebno, a zatim ga naučiti da samo snosi odgovornost i postane nezavisno.

3. Nagradite ga! Nagrada je jedna od najboljih motivacija! Ako dijete počne ostvarivati bolji  uspjeh u školi, zaslužilo je da ga nagradite malo dužim izlaskom nego inače, možda kojim lijepim starkama ili bilo kojim znakom pažnje koji će se svidjeti vašem djetetu jer će se na taj način dijete truditi još više.

4. Pomozite mu! Kada dijete ne uči  dobro, kažnjavanje će mu samo odmoći. Stoga, shvatite djetetov nedostatak koncentracije i pomozite mu da stekne bolju radnu naviku za budućnost.

5. Napravite mu udobno mjesto za učenje. Konsultovanjem sa djetetom izaberite najmirniji kutak kuće, gdje se dijete osjeća opušteno i gdje će moći učiti skoncentrisano i u miru. Nikada nemojte umjesto njega raditi domaće zadatke, ali mu, svakako, kontrolišite zadatke koje radi ili provjerite naučenu lekciju, koliko god ste to u mogućnosti.

6. Pružajte podršku! Zvocanje nikad nije pomoglo, ali pružanje podrške i ohrabrivanje pomogne svaki put. Budite onaj roditelj koji je od pomoći za svoje dijete a ne tip koji kažnjava i pokušava da kontroliše jedno takvo krhko stvorenje.

7. Proširite vlastite vidike! Ocjene nisu jedina stvar koja je bitna u periodu sazrijavanja djeteta, stoga se oko njih i ne treba mnogo brinuti. Radije zainteresujte dijete za neke vannastavne aktivnosti u kojima je dobar (sportovi, muzika…), neka nadje balans između prijatelja i porodičnih obaveza.

8. Posmatrajte pozitivno! Niko ne zna kakva nas budućnost čeka, pa ako vam dijete izgleda nezainteresovano i neambiciozno, možda će se u narednih 10 godina promijeniti? Fokusirajte se na pozitivne osobine vašeg djeteta! Uredu, nije baš najbolji u školi, ima slabe ocjene i dekoncentrisan je sve vrijeme, ali zato voli da pomaže drugima, odlično svira gitaru, voli životinje. Pomozite mu da razvije svoju kreativnost i posveti se emocionalnoj inteligenciji.

9. Prihvatite mogućnost prisustva straha od neuspjeha kod djeteta! Djeca su krhka i znaju mnogo da se plaše životnih okolnosti i ona svoju ranjivost sakrivaju povlačenjem, izbjegavanjem, ispadima i nepovjerenjem. Njegov strah nećete riješiti vikom i batinama   nego samo i samo zdravim razgovorom jer mali je problem kad se dijete boji neuspjeha, a veliki problem postaje onda kad se počne bojati vas! Pokažite mu da ste puni razumijevanja za njega i ne brinite toliko, dijete će samo naučiti na svojim greškama.

Autor: Ajla Šabić