Kad se male ruke spoje, sve se može!


PODIJELI.

Dana 29. 05. 2013. godine u 11:00 sati u prostorijama Škole za odgoj i rehabilitaciju osoba sa poteškoćama u psiho-fizičkom razvoju,održana je prigodna manifestacija i to povodom dva razloga:

1. Povodom obilježavanja Dana Škole za odgoj i rehabilitaciju osoba sa poteškoćama u psiho-fizičkom razvoju . Osoblje i učenici ove škole su dočekali i ugostili veliki broj gostiju i priuštili im nezaboravan provod. Prisutni su imali priliku da čuju dijalog Benjamina i Amine i da saznaju „Kad bi se djeca pitala, šta bi sve bilo“. Mnogi su bili oduševljeni inspirativnom recitacijom „Ruke“  koju je izveo dječak Velid. Poslije se zapjevala i naša dobro poznata sevdalinka „Tebi majko misli lete“, a prijatelji ove škole KUD „Gradište“ iz Gradišta su nas počastili tradicionalnim kolom.

Ismar Kržalić  je osoba sa posebnim potrebama, ali je on shvatio da je on posebna potreba drugih, kako je i sam rekao prilikom predstavljanja svog prvog romana „Poseban od prvog udisaja“ kojeg je pisao tri godine i to sa idejom vodiljom o osvještenom društvu, društvu koje primjećuje i uvažava one drugačije od njih, one sa posebnim potrebama.

Ismar također kaže: „U životu mi nikada nije prestavljalo problem to što sam drugačiji od drugih, problem mi je predstavljalo to što sam uvijek morao dokazivati drugima da smo svi isti. Želim svima poručiti da svi vjerujete u svoje snove, jer kada vi vjerujete u svoje snove, doći će trenutak kada će svi početi da vjeruju u vas.“

2. Povodom realizacije projekta “Usreći se svijete, zagrli dijete” koju su osmislili vrijedni učenici Tehničke škole iz Zenice. Ovim projektom je Tehnička škola na sajmu kreditiranja u Sarajevu održanom u Domu mladih Skenderija 19.04.2013 godine između 107 škola i 43 grada ostvarila prvo mjesto u svojoj grupi. Projekat je humanitarnog karaktera i sastoji se od prikupljanja i doniranja paketića djeci sa posebnim potrebama Škole za odgoj obrazovanje i rehabilitaciju osoba sa poteškoćama u psiho-fizičkom razvoju (50 paketića) i Srednjoj školi za stručno obrazovanje, radno osposobljavanje, Zenica (61 paketić).

Armin Muzaferija, poznat kao veliki humanitarac i jedan od onih osoba koje se rado odazivaju na bilo koji vid akcije nije odbio da prisustvjuje ovom događaju. Svojom pojavom doprinio je još boljoj atmosferi i donio osmijeh na lica svih prisutnih, posebno onih najmlađih. Svaka čast ovom dobrodušnom Visočaninu.

 

 

 

Piše: Č.L.