Kad nam ćevap na zastavu postave…


PODIJELI.

Kada nekome spomeneš riječ BOSNA, prvo što će mu proletjeti kroz glavu su ĆEVAPI. A kako i ne bi kad Bosanci na sva usta hvale sarajevske, banjalučke i travničke ćevape.
Vama krene voda na usta od tolikog zanosa, pa haman zamirišu ti ćevapi iz priča ko’ da čitava jedna desetka stoji pred vama. Polahko zamišljate kako tražite od konobara još luka, zamišljate čašu hladnog jogurta i tražite rukom biber sa drugog kraja stola jer ovi iz ćevabdžinice ne znaju pobiberit’ koliko vama valja.

Ulje cvrči na vatri, miriše blago zagorjelo meso i pod prstima se osjete mehke lepine. Koraci konobara remete zvuke sevdalinke koje se tiho čuju, negdje iz pozadine. Sunce se odbija od vilicu koja stoji na stolu neupotrijebljena jer svi jedu na “bosanski način”. Nema tu nikakvih kašika, viljuški i noževa, lepinu fino u ruke i navali. Al’ to bi naš Bošnjo rek'o: “Diši malo!”. Ta neće ćevapi pobjeći od tebe..

Doduše, kada se izlazi na prvi dejt sa djevojkom, tad obrok, obavezno, počinje viljuškom i nožem. Ako obrok ne završi rukama, nije, sine, ta djevojka za tebe, traži drugu! Lahko je bilo izaći s njom na ćevape, al’ hoćeš li znati izaći s njom na kraj?

cevapi

Iako je Bosna i Hercegovina poznata po tim ćevapima i iako na svakom uglu u svakom gradu postoji ćevabdžinica koja njeguje tradicionalni način pripravljanja istih, ideja o zaštiti ćevapa kao tradicionalnog bosanskog jela još nije ni začeta. Štaviše, Institut za intelektualno vlasništvo BiH nikada nije primio zahtjev za zaštitu bosanskog ćevapa. Bosanci i Hercegovci za svaki obrok mogu da jedu ovo jelo bez da im dosadi, ali ipak se ne bore za to da im jedan dan zamirišu ćevapi na zastavi. Čini se da će Rumuni u skorije vrijeme preuzeti ovo jelo kao svoje tradicionalno jer BiH ne reaguje kada je u pitanju zaštita njenih tradicionalnih vrijednosti.

Ćevapi na ovim prostorima postoje stotinama godina i nepojmljivo je da jedan turist posjeti Bosnu bez da proba ovo tradicionalno jelo sa roštilja. Ovaj nacionalni, ujedno i najukusniji specijalitet, je naš najpoznatiji brend u inostranstvu, te stoga, mora da bude zaštićen.

Sjetite se toga prije nego sljedeći put zaronite u ćevape..

 

Piše: Ajla Šabić