Jedinstvo religija – Duh Asiza u Zenici


PODIJELI.

Odbor za međureligijsku saradnju u Zenici – OMS pri MRV BiH već drugu godinu zaredom organizirao je večeras, u crkvi  sv. Ilije, obilježavanje dana „ Duh Asiza “ u Zenici.
U programu kojem je prisustvovao veliki broj vjerskih službenika i čelnika iz društveno-političkog života grada i kantona, na temu mira i važnosti dijaloga govorili su predstavnici četiri najbrojnije vjerske zajednice u BiH.
Ovi susreti imaju za cilj predstaviti bogatstvo različtosti, promicati i ustrajavati na onim vrijednostima koje nas zbližavaju i povezuju, a nikako na onim stvarima koje nas dijele i razdvajaju. Upravo jedna od temeljnih zajedničkih vrijednosti koju zagovaraju sve religije svijeta jeste mir i dijalog.
Stoga su molitve kije su upućene i koje su prisutni mogli večeras čuti bile upravo molitve posvećene miru, ljubavi i zajedničkom suživotu. Želja organizatora je da se ovi molitveni susreti nastave obilježavati i narednih godina, a Zenica je večerašnjim performansom – zajedničkim ulaskom imama, svećenika/ sveštenika, potvrdila da mi hoćemo i možemo živjeti zajedno, s ljubavlju i vjerom u Boga. Program su svojim bogatim repertoarom osvježili članovi skupine „ Novo nebo “
Drugi dio programa  bio je rezervisan za posjetu zeničkoj Sinagogi, gdje je upriličeno svečano otvorenje Međunarodno-ekumensko dijaloške izložbe „ Teodorine ikone “ mlade beogradske umjetnice Mirjane Nikolić.

Piše: Merjem El Haj Ahmad