JEDAN ČOVEK, DVOJICA GAZDA


PODIJELI.

U okviru 18. MKM Zeničko proljeće (07.04.2013.godine), Bosansko narodno pozorište Zenica ugostilo je ansambl najstarijeg srpskog teatra osnovanog 1835.godine. U pitanju je gostovanje Knjaževsko – srpskog teatra iz Kragujevca sa predstavom Jedan čovek, dvojica gazda, za koju je predložak napisao nagrađivani pisac Richard Bean, a režiju potpisuje Nebojša Bradić. Tekstualni predložak po kome je realizirana ova predstava nastao je na osnovu verzije Goldonijeve drame Sluga dvojice gospodara i svjetski je pozorišni hit, a autor je dobio i nekoliko nagrada za njega. Poslije uspješnog predstavljanja na sceni Nacionalnog teatra u Londonu, trenutno se prikazuje na West End-u i na Broadway-u.
U kragujevačkoj izvedbi igraju: Vladan Živković, Sanja Matejić, Saša Pilipović, Miloš Krstović, Isidora Rajković, Aleksandar Milojević, Miodrag Pejković, Katarina Mitrović, Ivan Vidosavljević i drugi, a VIS Gazde, koji svojim muziciranjem mami aplauze publike i čiji je CD ljetos objavljen u produkciji kragujevačkog Teatra, čine muzičari: Vladimir Lazarević, Dragoslav Tanasković, Nikola Milojević i Ivan Filipović.24403
Komad prati sudbinu Fransisa Heršala (Miodrag Pejković), savremenog Arlekina koga sudbina i glad stavlja u niz komičnih situacija, gdje služeći dvojici gazda pokušava da zadovolji svoje prioritete i apetite.
Dugovječnost ove predstave, čija je premijera bila 4. maja 2012.godine, temelji se na njenoj razigranosti i komunikativnosti koja je uspostavljena već na prvom koraku.

 Piše: mr.sc. Miroljub Mijatović