Ja vas pjesmom zovem


PODIJELI.

Gradski umjetnički ansambl „Filigran“, osnovan tek prošle godine, već je navikao sugrađane u Zenici na zanimljive programe, u kojim uživaju uz pjesme i folklorne tradicije.

Tako je bilo i u subotu, 16.maja ove godine, u programu nazvanom „Ja vas pjesmom zovem“, priređenom u nacionalnom restoranu „Salčinović“ u Crkvicama.

Ovaj je program bio posebno ispunjen emocijama, jer su ááproslavljene jubilarne godišnjice drugovanja s pjesmom

Najradosnija je bila Anđelka Pušić, koja áje obilježila 55 godina nastupa i druženja s ljubiteljima narodne pjesme. Interpretatorka koja je u svojoj karijeri ánastupala i uz harmoniku legendarnog Ismeta Alajbegovića Šerbe, pustila je suzu radosnicu, a publiku počastila blokom pjesama, a na izuzetnom nastupu ábi joj mogle pozavidjeti i mnoge mlađe kolegice.

Da pjeva još dugo, poželjela joj je, predajući jubilarnu plaketu, mlada Hanah Žerić, koja takođe pjeva, svira violinu i igra folklor.

Majstor harmonike Enver Imamović, zenički Šerbo, nagrađen je za 50 godina karijere. Plaketu mu je uručio mladi harmonikaš „Filigrana“ Kenan Suljaković.

Vrsnom koreografu Osmanu-Ćosi Ćosanoviću zahvalili su sadašnji igrači folklora u GUD „Filigran“, a u njihovo ime je plaketu uručio njegov nasljednik Haris Jašarević.

Za dugo čuvanje sevdalinke u duši i srcu, nagrađen je poznati zenički sevdalija Omer Kadrić, kome je priznanje predao zenički „pjevački ambasador“ Hajrudin Halač-Heli.

Heli zatim Dražen Čolić, Mirsada Mekić, te voditelj Enver Šadinlija, bili su posebni gosti ovog programa, u kome su nastupale zeničke nove nade u svijetu narodne pjesme – Hanah i Ajsel Žerić, Sumeja Hodžić, Suana Mahmić, te simpatični ámladi gost Tarik Hrustić i najmlađi folklorni ansambl „Filigrana“. U „programu plus“ zapjevao je uz svoju harmoniku veteran Muhamed Mešić-Meša. Nakon više od tri sata pjesme i igre, posjetioci su ábili prezadovoljni, poželjevši što prije nove susrete s programima društva „Filigran“.

Predsjednik društva i vođa orkestra Melih Karan je obećao da će nova vedra druženja uslijediti vrlo brzo. Na zajedničku radost.

U prilogu pogledajte fotogaleriju:

Posted by merak.ba on 17. Maj 2015

Piše: Enver Šadinlija