Iza zidina Zmajeve kule


PODIJELI.

Gradačačka Kula ili Gradina, kako je građani Gradačca nazivaju, ponosno stoji kao simbol ovog malog grada na sjeveru Bosne i Hercegovine vec dva stoljeća. Gradnja ove ljepotice je završena početkom 19. stoljeća, po naredbi porodice Gradaščević, koja je vladala gradačačkom regijom citavo jedno stoljeće. Riječ je o uglednoj bosanskoj feudalnoj porodici, visokog status, ali u isto vrijeme voljenoj i poštovanoj od strane običnog pučanstva zbog pravednog vladanja i zaštite prava svih žitelja Gradačačke kapetanije bez obzira na porijeklo i pripadnost.

Poznate su riječi Husein-kapetana Gradaščevića, gdje izjavljuje da u Bosni zvono crkve nikad nije smetalo glasu mujezina. Gradačac do danas njeguje i poštuje riječi velikog kapetana.
Na ulazu u zidine Gradine, nalazi se prelijepa „Husejnija“ – džamija, građena u kasnom osmanlijskom stilu po želji Husein-kapetana. Iza masivnih kamenih zidina, samo nekoliko minuta hoda od glasnog i užurbanog gradskog života i buke automobilasmještena je oaza zelenila, mira i tišine. Prolazak kroz jednu od tri kamene kapije trenutno vas oslobađa svake napetosti i briga, koje su se nakupile tokom sedmice, a unutra zelenilo, spokoj i cvrkut ptica.

Piše: Dženan Bilajac