Istraži, upoznaj i doživi avanturu sa Vizionarima


PODIJELI.

U sklopu projekta ¨Tvoja avantura počinje u prirodi ¨ koji se realizuje na području općine Novi Travnik a uz finansijsku podršku SHL fondacije , članovi Omladinskog udruženja Nova vizija organizovali su edukativno-rekreacioni izlet pod nazivom ¨Istraži, upoznaj i doživi: Vilinska pećina, nekropola stećaka Maculje i jezero Radovan. Cilj ovog izleta je bio da se mladi upoznaju sa znamenitostima ove općine i neiskorištenim turističkim potencijalima. Centralno okupljanje na autobuskoj stanici u Novom Travniku nakon čega su se učesnici autobusom uputili do mjesta Sebešić gdje se nalazi Vilinska pećina. Za većinu posjetioca ovo je bila prva posjeta Vilinskoj pećini i svi su bili oduševljeni ovim blagom prirode. Svi posjetioci bili su u mogućnosti da uz asistenciju organizatora istraže prvu prostoriju i upoznaju se sa osnovim informacijama o pećini. Izlet je nastavljen na čuvenoj nekropoli stećaka Maculje koja se nalazi u selu Rostovo na 20-tak kilometera od Novog Travnika na putu prema Gornjem Vakufu. Ova nekropola broji ukupno 101 stećak i 16 krstova a prisutni nisu krili svoje oduševljenje lokacijom i bogatstvom koje se ovdje nalazi. Uslijedilo je fotografisanje te nakon toga avantura je nastavljena na jezeru Radovan , do kojeg se stiže markiranim planinarskim putem 2 km od izletišta Pavlovica.
11231745_984392764918931_4705885281312302481_n

Vještačko jezero koje se nalazi na tromeđi općina Novi Travnik, Gornji Vakuf i Bugojno pruža vrhunski ugođaj boravka u prirodi i predstavlja idealno mjesto za one koji žele pronaći mir. Odmor i ručak pored jezera bili su prilika za upoznavanje učesnika ali i za prepričavanje utisaka . Dio učesnike se uputio prema najvišem vrhu ove regije Oštrika , koji se nalazi na 1379 metara nadmorske visine odakle se pruža prelijep pogled na novotravničke i gornjevakufske pejzaže . Nakon uspješno osvojenog vrha put nazad prema Pavlovici gdje je usljedila zajednička kafica i sumiranje utisaka a nakon toga povratak kući. Izlet su pored novotravničana uljepšali i gosti iz planinarskog društva Tajan – Zenica te raspoloženi članovi foto kluba Fot iz Travnika.

Oduševljeni prirodom, blagom koje nas okružuje te vođeni željom, entuzijazmom i poštovanjem prema planinarenju ispisali smo još jednu pozitivnu priču, još jednu novi stranicu rada Nove vizije te mladima predstavili blago oko njih.